Четири мобилни екипа извършват в момента ваксинации на територията на областта, съобщи днес губернаторът Иван Васев. Четиринадесет са стационарните имунизационни кабинети в момента, като те са разположени на територията на здравнитте заведения в областта. Във връзка с разпоредбите на Здравното министерство да се разшири обхватът на имунизациите, областният управител Иван Васев е дал предложение пред РЗИ – Пазарджик да бъдат създадени две зони в града, където да се извършват имунизации на открито. Той предлага това да бъдат пл. „Константин Величков“ /Тортата/ и място в парк – остров „Свобода“.

По този начин достъпът на хората до мястото за ваксинация ще е по-лесен и те могат да си поставят ваксината срещу коронавирус дори когато са в почивка. Д-р Фани Петрова е заявила, че има такава възможност и ще стартира подобна инициатива в най-скоро време.

Това се случва на фона на над 37 513 ваксинирани в областта, като от тях 15 843-ма са получили пълната доза на ваксината срещу Covid-19 /по данни от днес/, съобщи областният управител. Към момента в областта има налични 42 573 ваксини от всички видове производители – Пфайзер, Модерна, Астра Зенека и Янсен.

Наблюдава се спад в броя на заболелите, но ако не се вземат мерки, през есенно – зимния сезон отново сме застрашени от вълна на вируса.

Най-трудна е работата с малцинствените групи, където има най-голяма съпротива срещу васкините.