Крайният срок за регистрация на кандидатдепутатските листи на партиите и коалициите е 8 юни, а предизборната кампания започва на 11 юни.

За пореден път ГЕРБ ще се яви на изборите в коалиция със СДС под името ГЕРБ – СДС.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ отново участва самостоятелно в парламентарния вот.

Формалният формат на лявата коалиция „БСП за България“ се запазва като съюз между БСП, „Нова зора“ на Минчо Минчев, Комунистическа партия на България на Александър Паунов, Политически клуб „Екогласност“ на Емил Георгиев и Политически клуб „Тракия“ на Стефан Начев. Към обединението обаче се присъединиха АБВ на Румен Петков и „Нормална България“ на Георги Кадиев, както и бяха подписани споразумения със Съюз на отечеството на Васил Точков, чиято самостоятелна регистрация изборната комисия отказа, „Българска пролет“ на Велизар Енчев и Движение за социален хуманизъм на Александър Радославов.

ДПС отново се явява самостоятелно, а „Демократична България“ – в познатия формат като обединение между „Да, България“, ДСБ и „Зелено движение“.

Въпреки че партията на Татяна Дончева „Движение 21“ преговаряше и с БСП, тя остава в коалицията „Изправи се! Мутри вън!“, в която формално са още две партии – „Движение България на гражданите“ на Димитър Делчев и Единна народна партия на Валентина Василева-Филаделфевс, а неформално – платформата на Мая Манолова „Изправи се.БГ“ и Николай Хаджигенов и Арман Бабикян от „Отровното трио“.

След като не успя да влезе самостоятелно в парламента на предишните избори, ВМРО се присъедини към обединението на НФСБ и „Воля“, което този път се нарече коалиция „Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“.

Сред кандидатите е формацията на бизнесмена с 18 обвинения и санкции заради корупция от САЩ по закона „Магнитски“ Васил Божков – партия „Гражданска платформа Българско лято“, която официално ще участва за първи път в изборите.

Регистрирани са и познатите участници „Възраждане“ на Костадин Костадинов, „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов и „Атака“ на Волен Сидеров.

Две нови коалиции ще участват в парламентарните избори. Организационен секретар на едната – „Ляв съюз за чиста и свята република“, е бившият премиер Жан Виденов, а в обединението влизат „Социалистическа партия Български път“ на Ангел Димов, „Българска прогресивна линия“ на отцепниците от БСП начело с Красимир Янков, „Възраждане на отечеството“ на обвинения за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов и Партия на българските комунисти на Иван Пенчев.

Представляващи другата – „Национално обединение на десницата“, е бившият здравен министър във втория кабинет „Борисов“ Петър Москов, а вътре влизат партията му „Консервативно обединение на десницата“, Български земеделски народен съюз на бившия военен министър в същото правителство Николай Ненчев и „Български демократически форум“ на Жаклин Толева.

Сред регистрираните партии са „Партия на Зелените“ на Владимир Николов, „Български национален съюз „Нова демокрация“ на Боян Станков-Расате, „Глас Народен“ на певеца Светослав Витков и МИР на Симеон Славчев.

Във вота ще участват още „Пряка демокрация“ на Петър Клисаров, „Свобода“ на Владимир Симеонов, „Бригада“ на Арбен Хавальов, „България на труда и разума“ на Георги Манолов и „Подем“ на Александър Богданов, както и две коалиции – „Средна европейска класа“, в която влизат едноименната партия на Георги Манев и „КОЙ – Компетентност, отговорност и истина“ на Светозар Съев, и „Движение ЗАЕДНО за промяна“ между партиите „Българска социалдемокрация – Евролевица“ на Александър Томов, „Европейска сигурност и интеграция“ на Тома Томов и „Родолюбие 2000“.