Документален филм за незабравимия комедиен актьор Георги Парцалев ще бъде излъчен тази вечер в рамките на фестивала на Община Пазарджик – „Арт идея – арт алея“. Мястото е голямата зала на Младежкия дом, а началният час – 19.00 ч.

Режисьор на лентата е Валентина Фиданова, а сценарият е написан от Марин Дамянов и Пенчо Ковачев. Оператор е Цветан Недков, продуцент – Христо Христов и Korund-X.

Един портрет и един конфликт: Георги Парцалев – любимец на публиката. Смешен човек. Съдбата му е преплетена с историята на Сатиричния театър и на българското кино. Парцалев се радва на щастлива съдба, като махнем едно „но“… Той е хомосексуален. При социализма това го лишава от творчески награди. За него остава само любовта на хората.

Валентина Фиданова-Коларова е завършила НАТФИЗ, като магистър по режисура, Доктор по кинознание, киноизкуство и телевизия, Доцент към катедра ФТР във факултет „Екранни изкуства“ при НАТФИЗ. Работила е като сценарист и телевизионен режисьор в периодиката на „Нова телевизия“ и преподавател в кинофакултетите на НБУ и ЮЗУ.

Режисьор е на множество документални филми – биографични за именити личности и научно-популярни филми тип Дискъвъри, на игрални филми и новели, както и на театрални спектакли.

Автор е на пет книги, на една пиеса и на над 60 публикации в научни и специализирани издания.

Член е на: Сдружение Съюза на българските филмови дейци, Съюза на българските журналисти, Съюза на българските писатели, на Сдружение „Академика” и на Сдружението на филмовите и телевизионни режисьори.

Специална награда за документален филмов портрет за филма „Парцалев“, за „умението на режисьора да разкрие Човека зад популярността на неговата личност“.