Същинското лято просто ни връхлетя, с истински високи температури, които до края на седмицата, а и след това ще ни заставят да търсим планинска прохлада или приятен близък плаж.

Все още не е настъпил истинският отпускарски сезон, но за сметка на това децата вече са във ваканция. Няма по-добра причина от тази, за да си подарите няколко дни край басейните в областта. За щастие те не са никак малко, а някои от тях са и с минерална вода.

Първи в списъка по популярност е плажът във Варвара. С течение на времето басейните там се увеличават, а това е повече от добре за посетителите. Освен големият плаж, там има още едно място с приятна топла вода и ресторант. Хотелът, който се намира до сами входа на селото по пътя от Септември към Велинград.

Но да се върнем до причините за появата на тези райски кътчета в областта.

През 50-те години на миналия век чрез сондаж на 500 метра дълбочина е открит вторият по топлина минерален извор в България – 92 градуса, който се намира в с. Варвара. Местността Варварски минерални бани (на 4 км от с. Варвара) има общо 7 минерални извора. Водата е подходяща за лечение, рехабилитация, спорт и отдих.
Лечебно-профилактичните свойства на минералната вода на Варварски минерални бани се дължат на комплексното действие на нейните лечебни фактори – наличните химични компоненти и специфично действащите съставки.


Интересен факт е наличието на 2 пъти по-висока от обичайната концентрация на метасилициева киселина в минералната вода . Високото съдържание на метасилициева киселина е предпоставка за противодействие на процесите на стареене. Действа благоприятно и върху кожата, като я прави по-еластична и по-млада. Метасилициевата киселина предпазва кръвоносните съдове от атеросклеротични плаки. Действа нежно върху лигавиците на стомаха и червата и пречи на разлагането на токсични вещества. По този начин има детоксикиращо действие. Оказва благоприятно влияние при заболявания на пикочните пътища в човешкия организъм.
Наличието на силиций (Si) във водата има силно изразен благоприятен ефект за гъвкави стави и здрави кости. Силициевите води активират клетъчната протоплазма и повишават жизнеността на важни органи на човешкото тяло (мозък, мускули, сърце).
Ползите за тялото от бани с минерална вода са многобройни. При минералната вода няма опасност от алергични реакции и раздразнение на кожата, редуцира се стресът и напрежението и се подпомага лечението на редица заболявания. В комплекса има 7 басейна с топла минерална вода от известните в цяла България извори в с.Варвара които лекуват заболявания на опорно – двигателния апарат.

На второ място по полезност са слънчевите бани край басейна в Стрелча. Планински въздух и много вода, какво по хубаво за децата, пък и за възрастните?

Но там ще трябва да се потопите и във водите на Банчето.

 Минерален извор „Банчето” е открит през 1935 г.  Първата постройка  датира от 1953 г. Към момента изворът е благоустроен и работи  през топлите месеци от годината. Състои се от две помещения с два отделни басейна разделени за мъже и за жени.    Намира  се в м. Златината, на около 1,5 км южно от  Стрелча и е традиционно място за лечение и почивка на поколения стрелчани и гости на града.
Минерален извор „Банчето” е дериватен извор с понижена температура от 29 – 31 °С. Водата е хипертермална- хидрокарбонатно-сулфатно-натриева с флуор – 4,4 мг/л, газ – радон до 200 емана, с относително висока радиоактивност (190-200 емана),която в комбинация с флуор, силициева киселина и газ-радон я прави изключително благоприятна и доказано лечебна на заболявания, отнасящи се към опорно-двигателен апарат,сърдечно-съдови, гинекологични, кожни, очни,спомага оздравителния процес на увредената нервна тъкан. Водата засилва обменните процеси и дейността на клетките, влияе положително на всички жлези с вътрешна секреция,нормализира нивото на кръвната захар и холестерола, има благоприятен козметичен ефект върху кожа, нокти, коса. Водата на Минерален извор „Банчето” може да се прилагат външно, питейно и инхалационно.
 По своите физико-химически качества минералната вода в много отношения се доближава до тези на водата в Карлови Вари. Поради изключителните му лечебни свойства  върху нервната система, „Банчето”   е известно сред местното население като ,,Лудото Банче”.

Работно време на касата:

от 9.00 часа до 17.30 часа всеки ден

Цена на билет за едно посещение 5.00 лева
Цена на карта за 10 посещения 30.00 лева

Дестинацията Велинград също е предпочитана, но цените в курорта са доста по- високи в сравнение с по-малките градчета. Но ако все пак решите, градът в сърцето на Чепинската долина ще ви предложи много места за настаняване, а минералната вода, както се казва там блика на всеки ъгъл.
Минерален плаж има и в Брацигово, а също така и в Панагюрище. Съвсем близо до Пазарджик е плажът на ханчето край Мало Конаре. Добрата новина свързана с града ни е, че скоро ще започне обновяването на пазарджишкия градски открит басейн, а областният център ще може да се похвали със собствен обновен и красив плаж в Зоната на здравето.