Освен сблъсъкът на политики, изборите са и състезание между личности. Макар, че след изборите от март, в резултат на вътрешно-партийни номинации, организациите на БСП, направиха промени в листата с кандидат-народни представители, партията в Пазарджишко залага на устойчиво ядро от личности.

Драгомир Стойнев

Решението на ръководството на БСП, да изпрати Драгомир Стойнев начело на пазарджишката листа на социалистите, след като той близо 7 години представляваше област Стара Загора в парламента, бе посрещнато като добра новина в региона. Бившият министър на икономиката и енергетиката е възприеман като един от хората със собствена тежест в партията, диалогичен, понякога критичен, но партийно отговорен. В Пазарджишко той не стъпва като ново лице, поради добрите си контакти с партията като неин бивш заместник-председател и позитивно отношение сред бизнес средите заради работата му като министър на икономиката  и един от хората, дълго време отговарял за диалога с бизнеса в БСП.

Петя Цанкова

Втората в листата – Петя Цанкова е дългогодишен учител с над 20-годишен стаж. В момента преподава математика в Пазарджишката Езикова гимназия. Тя е лидер на БСП на областно ниво, избрана с пълно единодушие преди малко повече от година. Цанкова е и един от най-активните опозиционери в община Септември срещу компрометираното управление на бившия кмет Марин Рачев. Три мандата е общински съветник в община Септември. Сред близките си, тя е позната като запалена по планинския туризъм. Голяма е и страстта й към българския фолклор.

Лиляна Мърхова-Присадникова

Лиляна Мърхова-Присадникова е трета сред кандидатите на БСП. Тя е юрист с над 20 години професионален опит. Работила е като адвокат и юрисконсулт в банка. В момента е общински председател на социалистите в Пазарджик и общински съветник. Част е от сдружение в подкрепа на малките населени места, природата и младежите. Вярва, че почтеността в политиката се връща с почтени хора. Държи децата ни да получават вниманието и грижата на държавата, така както е в другите европейски страни.

Симеон Симеонов

Коалиционният партньор на БСП Симеон Симеонов е на 4-та позиция. Той е председател на патриотичното сдружение „Отечествен съюз” и общественик. Занимава се с частен бизнес в сферата на инвестиции, недвижими имоти, туризъм. Дългогодишен ръководител на Българската федерация по бадминтон. Личната му кауза е да се възстанови престижа на Пазарджишкия регион на икономическата карта с ускорен икономически растеж, с изпреварващ ръст на доходите чрез целеви инвестиции за реиндустриализация преди всичко в секторите на високите технологии, фармацията, хранително вкусовата промишленост и специализирания балнеологичен, екологичен, СПА и културно-исторически туризъм.

Гълъбина Карамитрева

На 5-то място е още една дама с професия на юрист и опит в местното самоуправление – Гълъбина Карамитрева в момента е зам.-кмет на община Пещера, преди това и общински съветник от БСП. Голяма част от професионалния и път е свързана с подобряване на живота в родното и място. Вярва, че има компетенцията, силата и енергията да продължи да го прави.

Васил Аврамов

На 6-то място е представителя на община Велинград Васил Аврамов. Учител със сериозен интерес към модерни програми за развитие на човешките ресурси. Наред с основната си специалност „География и история” той има Магистратура по  „Обществено здраве и здравен мениджмънт” от Медицински университет – София. Работил е активно по програми на Junior Achievement България. Вярва, че промяната е необходимост за развитие, като трябва да започне от нас самите и смело да защитаваме гражданската си позиция.

Полина Шишкова

Полина Шишкова, на 7-мо място,  е икономист, възпитаничка на европейски висши учебни заведения, представител на Кооперативния съюз. Тя вече има опит и като народен представител в 44-то НС. Сред приоритетите й са политика за насърчаване на млади хора и семейства, Според нея област Пазарджик може да бъде еквивалент за просперитет, развитие и иновативни дейности. Опитът и в кооперативни съюз я правят привърженик на социалната и солидарна икономика. Смята, че развиването на кооперативния бизнес модел е една от добрите възможности за малките и средните предприемачи и хората, които стартират свой бизнес.

Стойко Стефанов 

На 8-мо място е Стойко Стефанов – инженер–енергетик и трети мандат общински съветник на БСП в Белово. Той определя себе си на първо място като човек, който многократно помага на хората. От години дарява заплатата си като общински съветник на хора в нужда. Познат е и като инициатор на събития за възраждането на български обичаи. Вярва и помага на всяка кауза, която е свързана със запазването на българщината, българските традиции и вярата. Обича планината и спортовете, свързани с нея.

Атанас Туманов

Атанас Туманов, който е 9-ти в листата на БСП,  е здравен мениджър – професия, свързана с проблемите в най-горещата теми на деня – управлението на здравеопазването. Той е работил в редица изтъкнати български здравни заведения. Личната му кауза е България да приеме свой собствен Национален антираков план, който да включва структуриране на грижите за пациентите и цялостна политика за превенция, диагностика и лечение на онкологичните заболявания.

Стефка Пенева

Стефка Пенева, 10 място, е икономист и също има административен опит в здравни институции и общинска администрация. В момента работи като управител „Транспорт” в частна фирма. Голяма част от ежедневието и е свързано с отглеждането на децата и – момиче на 5 г. и момче на 3 г. Човек, добре познат с гражданските си позиции на местната общественост.

Диана Варникова – Милчева

Диана Варникова – Милчева, на 11-то място, е експерт и познато име в Пазарджик. Тя е член на Съюза на българските журналисти. Била е зам.-областен управител в периода 2013-2015 г. В момента работи като експерт „Връзки с обществеността, програми и проекти“ в Регионална библиотека „ Н. Фурнаджиев“ –  Пазарджик. Личната и кауза е Пазарджик и регионът да бъдат предпочитани места за живот чрез реализация за младите и за хората в трудоспособна възраст. Неведнъж се е включвала и подкрепяла благотворителни инициативи в помощ на нуждаещи се, защото смята, че нейната мисия в обществото е да помага на хората.

Горчо Станков

На 12 място е общинският съветник от Батак инж. Горчо Станков. Професията му го сблъсква ежедневно с друга гореща тема – горите, състоянието им и опитите за намеса в работата на професионалистите в сектора. Завършил е специалност „Горско стопанство“ и магистратура „Стопанисване на горите“ в Лесотехнически университет – София. С опит в сферата на ловното и горското стопанство. Работи като главен специалист в Горско стопанство – Пловдив. Смята, че е време да върнем лесокултурните мероприятия в горите.

На 13-то място е Невенка Ролева – банков мениджър. Има дългогодишен опит на административни и ръководни длъжности в банкови институции. Завършила е обучения за подобряване на мениджърски умения и междукултурно сътрудничество. В свободното си време обича да рисува.

Николай Дечев

14-ти в листата е Николай Дечев е завършил образованието си в Испания. Избира да се върне в България и родния си град, където се занимавата с транспорт и логистика. Подкрепя опазване на природата и подобряване на междуселищния транспорт в малките общини, отдалечени и труднодостъпни места.

Гергана Ичева

Гергана Ичева е експерт „Човешки ресурси”.  Работила е като експертен сътрудник към политическия кабинет на министъра в Министерство на икономиката и енергетиката и като старши експерт в Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. В момента се занимава с организация на труда в частна фирма и е поставена под номер 15.

Димитър Жилков, на 16 място, е пример за млад човек, с добро образование, но избрал труден сектор и самостоятелна реализация. Димитър е бакалавър по администрация и икономика, но е открил своето призвание в родното земеделие. Фермер, който се занимава с производство на плодове и зеленчуци, зърнени култури, трайни насаждения сливи, пшеница и слънчоглед. Бори се за повече възможности за подпомагане на младите хора в аграрния сектор.

Сергей Темелков

След него, на 17-о място, е Сергей Темелков – икономист и собственик на предприятие. Има надежда, че държавата ще започне да се занимава реално с проблемите на малкия и среден бизнес, защото той е гръбнакът на българската икономика, а подкрепата за него е само на думи. Когато родният  бизнес усети , че има смисъл да инвестира тук, тогава ще дойдат и чуждите инвеститори, смята той и би работил за тази  кауза.

На последно място е Георги Янкулов, който също е икономист, но е познат на местната общественост като учредител на Фондация „Бъдеще за древна Царина”. Личната му кауза е да бъде опазено село Црънча, като живо село, а не затихващо като вилна зона край военен полигон. Подкрепя по-широко и пряко участие на хората във  вземането на решения за тяхното настояще и бъдеще, бори се за вдъхване на нов живот на закритите училища, нова държавническа визия и стратегия за българската общност в чужбина, стесняване полето за корупция и озаптяване на държавните бухалки.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!