Към момента няма сигнали за припаднали от жега хора по улиците на Пазарджик, съобщиха от Центъра за спешна помощ – Пазарджик. Съвсем нормално е в топлото време да има хора, които изпитват различни видове неразположение, каза той. Най-често това се случва на хипертониците и сърдечно болните, но напълно възможно е да се отрази зле и на други групи хора с хронични заболявания.

Ако имате високо кръвно в резултат на жегата кръвоносните съдове се разширяват по естествен път и ако приемате медикаменти за високо кръвно е нормално кръвното ви налягане рязко да падне. Не изпадайте в паника, а позвънете на своя личен лекар, за да се консултирате с него, какво да бъде количеството на лекарството, което приемате при по-високи температури на въздуха.

Нерядко ни викат с едни оплаквания, а когато се извърши обстоен преглед нещата се оказват други – допълва лекарят. Хората трябва да се научат сами да се грижат за здравето си и да вземат превантивни мерки, далеч преди да ги сполети неразположението. Сърдечно болните и хипертониците нямат работа навън след като усещат, че топлината ги изважда от равновесие. Те трябва да се въздържат от разходки в топлото.

За всички важи това, че трябва да се увеличи приема на вода и безалкохолни напитки, да се избягват мазни и тлъсти храни, да не се приемат концентрати.

Особено важно е и това да обърнете внимание на пазаруването. Да не се купува и консумира храна с повредена опаковка /смачкана, надута или напукана/, охладените или замразени продукти да се купуват в края на пазаруването, а бързо развалящата се храна като месото, млякото, яйцата и други продукти след пазаруването да не се пазят дълго в автомобилите и в други транспортни средства. Да не се купува охладена ии замразена бързо разваляща се храна, която се съхранява извън хладилник или фризер.

Храната да се пази в хладилниците на температура под пет градуса, сготвената храна на по-високите рафтове, а суровата на по-ниските. Термичната обработка на храната да се върши на температура над 60 градуса. Плодовете и зеленцуците да се измиват основно преди употреба.

В заведения трябва да се внимава това да става като се държи сметка за хигиената и сигурността. В обектите за бързо хранене да се избягва използването на добавки, които не стоят в хладилник, като майонеза, кетчуп, сосове. Ако смятате, че храната не е безопасна, хвърлете я.