Г-н Шопов, до изборния ден остават броени дни. Успяхте ли да се срещнете с хората по места и да им представите своите виждания за промяна в страната?

Да, от началото на кампанията до днес сме провели множество срещи в цялата област. Чухме мненията на много хора по важни проблеми, които стоят ежедневно пред тях и до девети юли ще представим на читателите поредица от срещи и това, което чухме и видяхме.

Като че партиите вече не говорят за програми, за конкретни предложения, за визията си как България да тръгне в по-добра посока, какви са акцентите във Вашата предизборна програма?

Най-важното за нас е нашите избиратели да научат, че ние имаме план за развитие не само в рамките на няколко месеца или една година. Републиканци за България има амбицията да се настани трайно на политическата карта на страната и да докаже, че проблемите имат решения. Ако трябва просто да маркирам, най-важното е, че посланията ни са насочени към хората от всички поколения. От най-младите, които искаме да задържим в България, до най-възрастните, нашите родители, които имат право на достойни старини, а живеят тъжно и мизерно в собствената си Родина. На тях искам да кажа, че първата ни задача, ако влезем в Народното събрание ще бъде да положим усилия за преизчисляването на техните пенсии. Знаете ли, мъчно ми е като виждам, че нашите пенсионери на 80 г. са грохнали и болни, а пенсионерите от Западна Европа обикалят по круизи и ходят на море, и екскурзии. Разликата е от небето до земята, искам и нашите родители да могат да си позволят това. И ще направя всичко, което е по силите ми да го осъществя. За младите – ще настояваме за промяна в законодателството, за да стане така, че те да получават високи детски надбавки, а също така и данъчни облекчения, ако имат две и повече деца. Създаването на нови детски градини също е приоритет за Републиканци за България.

Често кандидатите за депутати твърдят, че мислят за бизнеса, как Вие ще промените бизнес – климата?

Мислим в много посоки, но е факт, че към момента повечето облаги са за едрия бизнес, никой не мисли за фирмите, които са болшинството в страната – фирми от двама до десет души. На тях е важно да се оказва помощ, разбира се и за останалите тя е дължима от страна на държавата, но за нас са важни обикновените, малките фирми, които в нашия случай са гръбнакът на бизнеса в малките градове и селата. Важна тема са и земеделските производители, ще се опитаме, ако бъдем избрани да потърсим законови способи да наложим българските продукти като основни за нашия пазар и ще стимулираме по-късата верига на доставка. Ще потърсим начин за данъчни облекчения на малките земеделски производители.

Какво очакват от вас малките населени места, обходили сте доста села в региона?

Очакват да им се обърне внимание, защото общинските бюджети като цяло си остават за общинския град. Там се правят паркове, улици, детски площадки, а в селата по зелените площи има предимно бурени и счупени катерушки. Тротоарите не са подменяни от години, улиците са в кръпки, а селския кмет може само да приема и изслушва хората от селото. Най-често той се превръща във васал на общинския кмет, защото иначе няма да получи и стотинка за облагородяване на селото. Ето защо Републиканци за България ще се борят за отпускането на средства в размер на 10 000 лв. годишно за малките села. Така селският кмет ще може да осигури поне елементарните неща, които хората очакват от него. България днес има нужда от стабилност и единство, основа на това могат да бъдат само ясните правила. Затова ние работим за държава с правила.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!