„Интересът към културата се ражда още в детска възраст, това бе причината, аз и моето семейство да уважим инициативата на Регионалния исторически музей и ХГ“Станислав Доспевски“ в Пазарджик, които за пореден път се включиха в Европейската нощ на музеите. Благодарение на предприемчиви и загрижени за опазването на ценностите хора, които работят в тези институции ние имаме спомен за отминалите времена. Служителите и в галерията, и в музея имат право на по-високи заплати и по-добри условия на труд.“ – заяви Атанас Шопов, водач на листата на „Републиканци за България“ в Пазарджик.

 

„Опазването на културно – историческото наследство е само част от работата на галеристите и музейните работници, но те се нуждаят от подкрепата на държавата, за да осъвременят музейните зали. Изоставаме със светлинни години от хората в Западна Европа и съседните ни държави, по отношение на експонацията на нашите ценности.“ – добави Шопов.

„Срамно е през 2021 г. децата ни да виждат музейните зали така, както сме ги виждали ние на тяхната възраст, това беше и причината да подкрепя на последната сесия на Общинския съвет желанието на нашия музей да кандидатства за средства за обновяването на зала „Археология“. Държавата не прави нищо, за да привлече младите хора в тази прекрасна сграда. Във века на интернет и високите технологии ние се връщаме във времето на социализма. Ето защо ние, от „Републиканци за България“, искаме да превърнем музеите и галериите в място за показване на историята и изкуството по съвременни начини – с интерактивни програми, с дигитална възстановки на исторически обекти, с електронни гидове, с подходящи за съвременното младо поколение презентации.“ – каза Атанас Шопов.

„Могилата в Юнаците ми е приоритет и ако имам някога лостове, с които мога да съдействам, там може да стане нещо по – добро от Перперикон, не знам защо я пренебрегват толкова години, след като твърдим, че е първият град в Европа, доц. Явор Бояджиев откри там най – старото обработено злато, този обект може да стане много привлекателна туристическа дестинация и да носи приходи и на общинската хазна. Пазарджик е град с богато културно – историческо наследство и заслужава повече. Ако сте съгласни, с това, което мисля – гласувайте на 11 юли за нас. Няма да ви подведем.“ – заяви Атанас Шопов.

Предизборната програма на „Републиканци за България“ предлага следното по отношение на културата.

Връщане на киното в читалищната мрежа

Предвиждаме да извършим поетапна дигитализация на читалищните салони, както и да осигурим достъп до широка гама от филми и дигитално културно съдържание. Целта е да дадем достъп на хората от цялата страна до най-новите български продукции. По този начин ще популяризираме съвременната българска култура и артисти, както и ще допринесем за културното обогатяване на нацията.

Финансови грантове за стартирането на нови фестивали

Предвиждаме отпускането на стартъп грантове за млади предприемачи в сферата на културата за инициирането на събития в малките населени места. Целта е да дадем възможност на талантите да развият потенциала си и да на33 34 правят по-голяма крачка към популяризирането на местните културни традиции.

Дигитализиране на съдържанието на българските музеи

Предвиждаме поетапна дигитализация на артефактите от хранилищата на българските музеи. По този начин ще представим пред света значителна част от нашето културно и историческо наследство. Това ще доведе до по-висок интерес и посещаемост.

Съживяване на държавните филмови студиа

Предлагаме „Аудио-видео Орфей“ ЕАД да се превърне в работеща структура за производство на висококачествена телевизионна продукция. Това трябва да стане под формата на публично-частно партньорство с участието на Асоциацията на телевизионните продуценти (АТП). Целта е България да започне да произвежда конкурентно телевизионно съдържание, което да се излъчва както в българския ефир, така и в международното стрийминг пространство. Филмова студия „Време“ пък трябва да се реорганизира в експериментална студия за късометражно и научнопопулярно кино. Стимулиране на представянето на българско културно съдържание в чужбина

Предвиждаме да увеличим броя на артистите, които представят българска култура и изкуство зад граница

Културните ни институти ще участват активно в промоцията на родна продукция и артисти на международни фестивали, конкурси и изложения. Презентиране на България като културно-туристическа дестинация Насърчаване на туристическите оператори да представят страната като атрактивна дестинация за фестивален и събитиен туризъм. Обвързване на туристическите пакети с посещението на определени културни събития и обекти.

 Ако всички тези предложения ви допадат гласувайте с №21 в дигиталната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!