На 9 юли 2021 г. от 17,00 ч. в залата за временни изложби на Регионален исторически музей – Пазарджик, пл. „Константин Величков“ № 15, ще бъде открита изложбата „От ръката тревненска“ на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна.

Изложбата представя художествените занаяти дърворезба, иконопис, архитектура, които формират най-старата възрожденска художествена школа у нас, възникнала през втората половина на ХVII в. и чиито традиции продължават чрез Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа“. Наред с това са представени занаяти, в които тревненци имат приносна роля. Това са: розопроизводство – Трявна е едно от малкото места в Северна България, където се отглеждат рози и се произвежда розово масло; казаслък – декоративен текстилен занаят, работен изключително в Трявна и Одрин, практикуван в града от XVII в.; куюмджийство – наред с традиционните накити и църковна утвар, тревненският майстор Пенчо Генев сече монети, които били в обръщение в средата на XIX в.; мутафчийство – занаят, при който в Трявна се прави опит да бъде механизирано производството. Практикува се до 60-те години на ХХ в.

В експозицията са изложени оригинални предмети, майсторски свидетелства, снимки, инструментариум, копирки за икони, проекти за дърворезба и готови изделия. Представена е възстановка на зографска работилница.

Изложбата ще остане експонирана до 13 август 2021 г. и може да бъде посетена в работни дни: от 9,00 до 17,00 ч., събота и неделя: от 10,00 до 17,00 ч.

Телефон за връзка и заявки: 034/443 108 (вътрешен 103).