Гражданска платформа „Българско лято” събра в редиците си много млади и ентусиазирани за промяната хора. Днес наш гост е вторият в листата от партията на бизнесмена Васил Божков – мениджърът Йордан Тодоров, на 35 г., роден, живее и работи в град Пазарджик. Занимава се с предприемачество, запален планинар, рали шампион и човек, който се включва в благотворителни каузи.

Г-н Тодоров, вие сте ново, младо лице, за първи път се включвате в политиката. Кое ви накара да влезете в тази надпревара? От рали шампион до кандидат за народен представител труден ли е пътят? Разкажете малко повече за себе си.

Вярвам, че различните времена раждат различни хора. За съжаление във времето, в което живеем се получи едно изкривяване на морал и ценности. И колкото и да се говори по време на избори за реформи в различни сфери, целящи по-добрия живот и връщане към устойчивите принципи на една нация и държава, така след изборите ставаме свидетели на лобистка политика, обслужваща само лични и корпоративни интереси. Сменяме една политическа сила с друга, един лидер с друг. Резултатите са налице, първенци по всички съществуващи негативни класации, от свобода на словото, през образованието, социалната политика, здравеопазване, та дори и първи по жертви на ПТП. Затова посочих, че всяка епоха ражда своите апостоли, хората, които ще поведат България към промяна. Преди близо два века, тази необходимост е родила революционери, хора милеещи за България. Хора прокудени в Румъния, Сърбия и по света са били основатели на българските революционни комитети. Те дадоха свободата на българския народ. Истината е, че в идеите на Гражданската платформа „Българско лято” видях точно тази енергия, тази жажда за промяна на изгнаника в чужбина, който не се страхуваше да изкара на показ тъмната страна на българската управляваща върхушка. Видях, че България има нужда от просперитет и по- добри дни. Това ме мотивира, защото аз искам по-добър живот за всички. Не искам детето ми след като завърши училище да е принудено да търси шанс в чужбина, искам да остане тук заедно с други деца, да творят и работят за България, да имат перспектива, да създават семейства. След този един месец кампания и срещите със стотици хора от областта, знам, че не съм само аз. Затова ще дам всичко от себе си, за да не разочаровам никого след изборите и да запазя доверието, което ми гласуват. Да, наистина съм нов за политиката, но политиката не е нова за мен. Имам качествата и познавам механизмите, за да се справя и с най-трудното предизвикателство.

Вече имате няколко купи от първи места. Къде се преплитат политиката и ралитата? 

Любовта към природата и нейното опазване доведе до участието ми в няколко организации, занимаващи с планинско спасяване, офроуд състезания и водни спортове. Така започнах и да се състезавам. Както в политиката, така и в ралито в основата на всяко постижение стои екипната работа, но в политиката се бориш и за много други хора и носиш отговорност за тях. Необмислени и користни действия в политиката разочароват гласоподавателите. Ако намирам сходни черти, то това е само в желанието да бъда безупречен и да дам най- доброто от себе си.

Защото избрахте да участвате в гражданска платформа „Българско лято”?

Ще си позволя да цитирам един човек, който е ярък пример за български държавник, а именно Стефан Стамболов, който казва, че и за опашката на дявола ще се хване, ако трябва, но ще изтегли България. България вече си имаше достатъчно дяволи, които ни доведоха до дъното, време е за промяна и да има справедливост за всеки, време е за нови хора, за да могат да върнат държавата по правилния път. Много партии изгубиха доверието ни. Смятам, че бъдещето на политическия и управленския живот е именно в гражданските платформи. “ Българско лято“ има съвременна политическа визия, идеите идват пряко от гражданите, а не от политици, които са изгубили всякаква връзка с реалността за начина на живот на българския народ. Това е форма на пряка демокрация, суверенът изразява своята воля чрез народния представител като сам му задава насоката, която трябва да работи. Не просто да дадеш своя глас, а да участваш пряко в изграждането на една или друга политика. Да бъдеш идеен, да градиш, да бъдеш ангажиран с просперитета на една държава, да бъдеш активен.

Справедливост за всеки е мотото на „Българско лято”. Това ли е най-важното, което трябва да върнем на българина – усещането за справедливост?

В България властва усещане за несправедливост, усещане, че има хора, за които всичко е позволено, които са над закона и други, които понасят тежестта на закона в неговата цялост. В едни това доведе до чувство за недосегаемост, а в други усещане за несправедливост. И това разделение е явно и видимо. Да, ние от „Българско лято” искаме законът да бъде еднакъв за всички. Говорейки за справедливост обаче, говорим за справедливи и достойни заплати и пенсии, говорим за това за всички деца да има модерно образование и всички хора да могат еднакво да се лекуват. Затова се обединихме зад това мото и вярвам, че чрез общи усилия, енергия и отговорност имаме капацитета да го постигнем в разумен срок. Надявам се, че ще получим нужната подкрепа за номер 15 от хората, за да имаме възможност да реализираме идеите си.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Йордан Тодоров: Казваме „Стоп“ на монопола, корупцията, зависимостите и страха