Двадесетина граждани, живущи основно на булевардите „Христо Ботев“ и „Александър Стамболийски“, протестираха на кръговото при магазин „Успех“ в Пазарджик против решението на АПИ да се отмени изграждането на Западен околовръстен път.

„Тук сме защото нас политиката не ни интересува, дали сега управляващите, дали предишните, някой не си е свършил работата. Този път го чакаме още от времето на Пламен Орешарски, даже вие не знам дали помните, ама аз помня, че се направи една първа копка, там където е сега новата Автогара. Това ще рече, че за този проект се говори от април 2014 г. И до момента – нищо. Кой ли не идва да се потупва по рамото с нашия кмет и да обещава щедро, таман щеше да стане и пак „греда“. Има си институции да проверяват кое колко струва, това не е наша работа, нито пък е работа на кмета. Кметът трябва да направи така че да се случат нещата и той, човекът, очакваше, че този път пътят ще стане. Обаче – нищо? Искаме да получим път и то ако може да го започнат веднага. Аз живея в къща на „Христо Ботев“, като минават камионите всичко се тресе. Къщата ми е гредоред, правена е 1956 г. Нямам пари за ремонти и за нова къща. Ако управленците милеят за хората да намерят как и по най-бързия начин да ни направят пътя. Новият асфалт ще иде много бързо „на кино“, защото аз лично съм броил на ден по нашата улица минават минимум по 87 камиона. С ремаркета, без ремаркета, а отделно нощно време колко минават – товае е друга тема.“ – разказа 72-годишният Димитър Николчев.

„Кокошките спряха да снасят…“ подхвърля култова реплика от „Оркестър без име“ друг от протестиращите. „Няма майтап, ние сме тук на бул. „Стамболийски“, в тези последните блокове, нощно време не можеш да спиш на отворен прозорец. То е толкова трополене от камионите, през деня пък от колите и ако трафикът се отбие, наистина ще бъде по-добре.“ По думите му протестът не е политически, той самият заяви, че симпатизира на „Възраждане“, синът му щял да гласува за „Демократична България“, а жена му „за Слави.“

На практика присъстващите се оказаха симпатизанти на ГЕРБ, БСП и даже „Българско лято“, но обединени от общата идея да си извоюват правото на околовръстен път.

Ето и мнението на друг участник в протеста – Ангел Спасов.

Протестърите бяха изненадани от действията на полицията, защото тяхното намерение бе да затворят движението по бул. „Александър Стамболийски“ и на моста „Атлантик“, вместо това обаче полицията бе направила временна организация на движението и колите бяха отбивани по обходни маршрути. Така единствените спрени коли се оказаха тези от автомивка „Визаж“.

Много хора не са могли да дойдат на протеста, защото в 16.30 ч. са все още на работа, но ако трябва ще се събира и подписка с искането на Инициативния комитет.