Почит към изкуството отново засвидетелства Община Пазарджик като от днес градът ни може да се гордее с нова придобивка. На площадчето пред книжарница „Хеликон“ и галерия „Георги Машев“ вече се извиси бюст-паметникът на художника Никола Манев, обезсмъртен от скулптора Георги Чапкънов – Чапа. Десетки интелектуалци се събраха днес за да станат свидетели на събитието.

Пазарджик е роден град на Манев, който е прекарал голяма част от живота си в Париж, който става неговия основен пристан и място за творчество. Никола Манев преоткри Пазарджик благодарение на адвокат Хари Харалампиев и галерия „Боев“. В заника на живота си той бе чест гост тук и не случайно дари тридесет свои картини на Пазарджик. Те са постоянно експонирани в галлерията, която се намира в сградата на ДКТ „Константин Величков“.

Ето какво каза по време на откриването на паметника адвокат Хари Харалампиев.

Той подчерта значимостта на Никола Манев за българското съвременно изкуство, „днес за Пазарджик е знаков ден, паметниците показват достойнството на един народ, към паметниците трябва да се обръщаме като към живи хора. За Никола Манев не може да се говори в минало време, защото любовта към него  е отдавна кодирана в паметта на неговите поклоници и приятели. Манев беше поданик на светлината.“

Кметът на Пазарджик Тодор Попов също поздрави присъстващите и благодари на инициаторите – инж. Емил Йончев, адвокат Хари Харалампиев и автора на момумента Георги Чапкънов. „Тук сме за да почетем един невероятен човек, един невероятен бохем. Той остави страхотно художествено наследство, засвидетелствам уважението си към адв. Харалампиев и дългогодишният ми приятел Емил Йончев, кото винаги е показвал отношение към традицията и българското, той има чувството на естетика и отношение към своите приятели. Не трябва да забравяме, че трябва да оценяваме тези хора, защото Пазарджик вече дълги години стои на културната карта на България, а в случая е на Европа, защото Манев беше творец от европейска величина“. – каза Тодор Попов.

Той връчи и свидетелство за дарението на инж. Емил Йончев, който е спомоществовател на проекта.

Думата получи и инж. Емил Йончев, който пък представи и следващият си проект, който отново е съвместен с Георги Чапкънов.

Последва и откриването на самия паметник.