Ива Митева от „Има такъв народ“ беше избрана за председател на 46-ото Народно събрание. Депутатката от партията на Слави Трифонова беше на този пост и в предишния парламент след изборите на 4 април. От общо гласували 237 депутати 137 бяха „за“ нейната кандидатура, само 1 „против“, а 99 – „въздържал се“.

Кандидатурата на Митева беше изцяло подкрепена от „Има такъв народ“ и „Изправи се.бг. Ние идваме“. Подкрепиха я и голяма част от депутатите на ДПС и „Демократична България“, въпреки че по един народен представител от техните групи се въздържа. Депутатите от „БСП за България“ гласуваха с „въздържал се“.

Единственият гласувал против се оказа Георги Кадиев от левицата, който излезе на трибуната и обясни защо го е направил – заради липсата на разговори между партиите, което означавало, че така ще бъде и с правителството.

Имаше само още една кандидатура за поста – за Кристиян Вигенин от БСП. Той обаче получи само 35 гласа „за“, „против“ – 60 и „въздържали се“- 137, с което той не бе избран.

ГЕРБ и останалите политически сили не излъчиха своя номинация.

Веднага, след като бе избрана, Ива Митева излезе на трибуната с обръщение към депутатите.

Станислав Балабанов, народен представител от Пазарджик: Задължени сме да проведем диалози с партиите, припознати като партии на протестите

„Задължени сме да проведем диалози с партиите, припознати като партии на протестите. Задължени сме, за да успеем да съставим стабилен кабинет и стабилен парламент”. Това заяви в кулоарите на парламента Станислав Балабанов от „Има такъв народ” след края на първото заседание на 46-ото Народно събрание. По думите му от ИТН все още обсъждат вариантите за министър-председател. „От днес или утре започват разговорите, предстои да видим какво ще се случи”, каза Балабанов.