Изпращането на родените през 2003 г. момчета и момичета започна в Равногор. От средата на миналия век до сега, през лятото в селото на родовете си се събират всички момичета и момчета, които в календарната година навършват осемнадесет. Първоначално по този начин били изпращани момчетата в казармата, но след нейното премахване тържествата обхванали и момичетата.

Голяма част от днешните младежи и девойки не живеят постоянно в селото, но за всички е задължително да присъстват на тържествата. Те започват с вземането на знамената от дома на създалата ги Елена Стамболиева и биват посрещнати от местните самодейки, които пък са задължени да почерпят с чаша ракия и вита баница.

След като знамената са взети, шествието от млади хора тръгва към центъра на селото, където в тяхна чест се прави тържество с много хора, танци и веселие. Наборните вечери продължават и тази вечер.

Сред гостите на тържеството снощи бе и кметът на Пещера Йордан Младенов, който беше пременил с народна носия и малката си дъщеричка.

 

Снимки: Любка Такева