На 27 юли, редом със Свети Климент Охридски и Светите Седмочисленици, Православната ни църква почита паметта и на Свети Великомъченик Пантелеймон. Името му означава всемилостив. Светецът бил известен сред народа като лекар и лечител, помагал безкористно на бедните и болните.

След като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството, Свети Панталеймон бил убит през 305 година по времето на император Максимилиан след жестоки мъчения.

Днес много български църкви и манастири носят името на свети Пантелеймон. Светецът е патрон и на голям брой болници, медицински центрове и други здравни заведения.

Сред народа той е известен и като Пантелей, Воден Панталей, Пантелей пътник… Някога е съществувала представата, че в деня на Свети Панталеймон щъркелите и лястовиците започвали да се събират на ята и да се подготвят за дълъг полет към топлите страни.

Вярва се и, че Свети Пантелеймон предпазва хората от болести и може да лекува болните. В Странджа някога на този ден болните палели свещи по смокиновите дървета, събирали росата от листата им и я пиели за здраве. В Белоградчишко пък имали обичай да „изваждат“, да прогонват лошите болести – чума, шарка и други инфекциозни заболявания.

Култът към светеца е свързан и с народните представи, че той е покровител на летните бури, поройните дъждове и наводненията. Затова е наричан и „Воден Пантелей“. В миналото жените приготвяли пити и ги раздавали в негова чест, за да няма градушки, бури, наводнения…
Днес и паталеница почита своя покровител, по време на традиционния събор ще се насладим на изпълнения на ансамбъл Чудесия, оркестър Палитра, Танцова формация Тракийка и певиците към читалището на селото.

Имен ден празнуват Панчо, Пантелей, Пано, Панка, Панто и др.