Общинският съветник от Пазарджик и олимпийски шампион от Атина Георги Георгиев в интервю пред вестник „Труд“ заявява очакванията си за български медал в джудото. Той разказва и за това, което в момента се случва в Спортното училище и СК“Кодокан“. Предлагаме ви част от интервюто на Христина Колева.

Президент сте на един успешен джудо клуб – „Кодокан” в Пазарджик – има ли бъдещ Георги Георгиев там? Какъв е пътят на един млад джудист до върховете в спорта в България и света сега? Един пример – Ивайло е бил на 10 години, когато Вие спечелихте бронзов олимпийски медал.

Във всеки един млад джудист се крие бъдещ шампион. Въпрос на ентусиазъм, на желание, на воля, на среда е. Мисля, че социалната среда и условията ги имат всички млади състезатели, въпросът е те да бъдат фокусирани достатъчно и да намерят пътя към успеха.

Любопитното в кариерата Ви е резкият завой към политиката. Намираме се в преломен момент за държавата. Как решихте да се занимавате с политика и може ли един спортист да помага в политиките за развитието на държавата?

Може да помага не само за развитието на спорта, но и на много други области. Тук вече е въпрос на подготовка. В политиката трябва да си подготвен. Трябва да знаеш доста неща. Въпрос на подготовка е, като всяко едно нещо, което искаш да правиш професионално. Тъй като не можеш да решаваш десетки човешки съдби с лека ръка, да си играеш на тото. В историята има много примери. В политиката, според мен, човек трябва да е подготвен и да знае точно какво прави. А и да има желание да го направи – да направи нещо добро за обществото, в което живее и се развива.

Сега сте директор на Спортното училище в Пазарджик? Похвално е старанието, което полагате и за базата, и за развитието на всички видове спорт! За децата – най-вече! Възможно ли е Пазарджик отново да стане люпилня за шампиони и какъв е пътят на държавно ниво, за да стигнем отново до там?

Ние правим всичко възможно това да се случи. Правим всичко възможно децата да има къде да тренират, да се обучават от добри специалисти. И всеки, който има желание да работи и да се развива в областта на спорта, да може да го направи. На държавно ниво в последните няколко години се правят доста неща. Мисля, че значително се подобриха микроклиматът и условията, материалната среда, заплащането на спортистите, но, за да става нещо с лека ръка, ще трябва известно време да мине. И самите деца и младежите да разберат, че те трябва да положат доста усилия, за да стигнат до върха. Там е изключително трудно, работи се изключително професионално. Като всеки връх и като всяка една област от живота, ако искаш да си най-добрият, трябва да полагаш възможно най-много усилия.

 

Цялото интервю вижте – ТУК