На 3 август се чества Световният ден на динята. Празникът се отбелязва най-вече в Съединените щати, където в чест на вкусния летен под организират различни забавни състезания. Сред най-популярните от тях са замеряне със зрели дини и надплюване със семки.
Любопитен факт е, че има над 1 200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Освен, че е изключително вкусна и разхлаждаща динята носи редица здравословни ползи за организма. Тя съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и амино киселини. Подобно на повечето червени плодове съдържа антоциан и ликопен, които спомагат за предпазване от сърдечносъдови заболявания и рак (най-вече на простатата); намалява възпаленията в организма, а флавоноидите в нея имат антиоксидантни свойства.

В един средно голям резен диня има повече ликопен отколкото в един едър червен домат. Една голяма диня има захарност, колкото половин ябълка, което прави динята идеална за диети и разтоварващи режими. Сокът има регулиращ храносмилането ефект и е полезен за бъбреците. И все пак повече от 2 кг диня на ден не е препоръчително. Динята може да се сервира в необичайни комбинации като с козе сирене, прошуто, в салати. Динената кора в азиатската кухня се пържи, а смлените семки се ползват като поръска в ястия и салати, тъй като също са много полезни. От вкусния плодов зеленчук можем да си приготвим и различни комбинации на вкусове на свежа лимонада.

Диня или както я наричат по-възрастните хора, или в различните краища на България наричана още карпуз или любеница е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.