С много млади участници приключи вторият фестивален ден на Атолука, където публиката се срещна не само с утвърдени имена, но и такива, които за първи път се изправяха на сцената. Амбицията на организаторите е да привлече повече млади хора, които да показват таланта си, а защо не и да стигнат до голямата сцена.

Въпреки че съборът отговори на всички музикални вкусове имаше и много недоволни от това, че в нощта срещу неделя веселбата на поляната продължи далеч след полунощ. „Не е ли добре от Общината да помислят догодина да пренесат събора там, където се провеждаше преди години – в местността Въртележката. Така никой няма да вдига шум в самия курорт, а хората могат да продължат да се веселят докогато си искат“. – предлагат по -възрастните, които имат спомен от едно време.

Българският фолклор е толкова разнообразен, че може да отговори на всички очаквания и в двата фестивални дни чухме изпълнения от всички области на страната. Но това не бе всичко, вчера вечерта двучасов концерт на Трио Родопски зарадва публиката, която дълго аплодираше изпълнителите и не пропусна да извие хоро на пространството пред тях.

Румен Родопски е роден на 9 септември през 1943 г. в село Баните, Смолянско. Едва на 16 години, при масово изселване от района на Баните, певецът се преселва със семейството си в карловското село Христо Даново. През целия си живот обаче Румен Родопски винаги определя себе си като родопчанин. Раздялата с родния край е трудна и мъчителна и по-късно певеца приема фамилията Родопски.

През 2006 г. името на Румен Родопски се нарежда до тези на Валя Балканска и Стефка Съботинова при допитването на БНТ за великите българи.

За известно време Родопски преподава фолклор в университета на Сиатъл на студенти от цял свят. Уроците му по родопски фолклор са практически, с преводач. При заминаването си от града е изпратен с голям заключителен концерт и обявен за почетен гражданин на Сиатъл, а 17 януари е обявен за Ден на Румен Родопски и българския фолклор.

През май 2006 г. той е обявен за почетен гражданин на смолянската община Баните по случай 35-годишната му творческа дейност и неговата „Песен за Баните“ от репертоара му с оркестър „Родопски извори“.

Днес Румен Родопски е събрал всички тези спомени, медали от участия, писма от почитатели, снимки, статии, грамофонни плочи, дори ленти на които има негови запис в една от стаите в къщата в Христо Даново.

„Често пъти идвам тук и избирам произволно едно писмо и го препрочитам и се сещам за онези времена, става ми носталгично“, разказва 78-годишния родопски изпълнител.

Повече от записаните песни през годините на Румен Родопски са авторски.

След това на сцената се качиха момчетата от Атолука картела блус бенд и вдигнаха до макс настроението на доста многобройната си публика.

Днес публиката беше зарадвана от двете певици на Пайнер – Калина и Невена.