Въпреки че коронавирусът не почива, хиляди българи ежедневно пристигат или си тръгват от един от най-известните ни курорти – Поморие. До края на август стаите за гости и хотелските комплекси са пълни, а резервациите са направени още преди месеци, разказват местните хора.

В момента в града постоянно живеят над 13 000 души, а от години насам не имало толкова силен сезон. Само преди две седмици за плажните шезлонги е имало по пет кандидата за едно място, в момента можете да се настаните на плажен креват с чадър само ако станете преди осем сутринта. Цената за шезлонг е 5 лв., точно толкова струва и чадърът.

 

Бум отчитат и в продажбата на плажни чадъри, възглавнички и надуваеми дюшеци. Заведенията също са пълни, а в същото време Единния информационен портал всеки ден пристигат тревожни новини за ръста на Covid-19.

Маските са мираж в много от поморийските магазини, особено тези, които са в близост до плажа. Алъш-веришът върви на някакъв междупланетен език, в който преобладава българският с руски акцент, а румънските и германските туристи предпочитат да говорят на английски, но с променлив успех биват разбирани.

Няма видимо болни хора, а в момента, в който някой се изкашля на плажа околните се озъртат и го гледат осъдително. Ако липсва повторна кашлица, след минута и половина тревогата е преодоляна.

Стриктно спазване на дистанция, ползване на маски и дизенфектант обаче се прилагат в Музея на солта. За любопитните туристи това е място, където ще научат всичко, което касае производството на сол в миналото и в наши дни, но точно там ще разберете, че ползването на поморийска луга и лечебна кал, съвсем не е безобидно занятие. Цената за входен билет е 4 лв. за възрастни, а студенти и пенсионери плащат по два лева.

Калта и лугата са най-ефективната профилактика или лечение с природни средства на ревматизъм, артрози, дископатии, възпаление на околоставните тъкани, радикулити, неврити, мускулни болки, кожни раздразнения и заболявания (псориазис, акне), настинка, нервно напрежение, депресия, грип, ларингити, фарингити, синузити, възпаления в устната кухина, парадонтоза и др.

Там е безценното находище на лечебна кал и луга без аналог в света. Научно доказано е, че лечебната луга и кал от поморийското и атанасовското езеро са с неповторими качества и състав. Тъжното е, че чужденците го знаят и оценяват повече отколкото българите.

Докато луга се добива и от двете езера, то лечебната лиманна кал се добива само в поморийското езеро. За по-голяма ефикасност на лечението, профилактиката или почивката ви то непременно отидете на море в Поморие. Там ще може да се възползвате от лечебната кал и луга на самия плаж. Най-добрия плаж в града, на който може да практукувате кало- и луголечение е на косата, която е между езерото и морето, свързваща град Поморие и град Ахелой.

Там дори пясъкът е черен и лечебен. Изключително приятното съчетание на почивка, лечение и профилактика е още едно предимство да планирате почивката си в града.

Схемата за прилагане на лечебна кал и луга е почти еднаква. Съставът им също е сходен, както и лечебните им свойства. Приложението е сравнително лесно, особено лятно време, докато сте на плажа. Нанесете калта по тялото си и престойте за поне 20 минути, а още по-добре няколко часа. Ако кожата ви е с добра поносимост е най-добре да стоите с калта докато тя изсъхне върху вас. След това се изкъпвате в морето.

Повечето посетители не са се консултирали с лекар и правят процедурите на своя глава. От РЗИ поясняват, че калолечението е противопоказно при високо кръвно, инфаркти и инсулти, туморни заболявания и белодробни възпаления. За деца лугата не е препоръчителна, а в калта може да се топят само крачетата. Указанията за възрастните гласят, че престоят в лугата трябва да започне с 7 до 10 минути като постепенно може да достигне до 30 минути. Поне 15 последователни процедури трябва да се направят, за да има лечебен ефект.