В деня на откриването на учебната година в Спортното училище в Пазарджик, бе открито и най-новото спортно бижу на областния град – реновираният открит плувен басейн, известен от далечното минало като Балона. Съоръжението е било изградено през 1960 г., заедно с Минералната баня в Пазарджик. По онова време то се е пълнило с минерална вода от Варвара, която била отвеждана и в градската къпалня.

Новият басейн е с олимпийски размери и позволява провеждането на Републикански първенства по плуване.

Прозвището си Балона получава от преместваем покрив, който закривал басейна през зимните месеци и давал възможност на плувците да тренират и в студа. Заради нерентабилност, в края на седемдестте години на миналия век, покривът спрял да се ползва, но не и басейнът. Той приключва своето съществуване в началото на демократичните промени и от деветдесетте години на ХХ в. до днес беше само паметник на отдавна отминалата плувна слава, на изписаните със златно имена на пазарджишки спортисти, от ранга на Христо Чочев и Соня Дангалакова.

Реновирани са и пространствата пред басейна

Върховите постижения на нашите спортисти през годините превръщат Пазарджик в един от основните плувни центрове в страната по време на социализма. Традициите се унаследяват днес, а тридесет години по-късно броят на нашите шампиони и призьори е респектиращ.

Десетки граждани се бяха събрали за тържествения момент

Идеята за възстановяването на базата се роди през настоящия мандат на кмета Тодор Попов, който заяви, че негов основен приоритет ще бъде спортът. Това доведе до съживяването на силен волейболен отбор, футболния отбор и съответно реновацията на всички спортни съоръжения, които служат за тренировка и състезания. Дойде ред и на плувните спортове, тъй като след като бе реновиран централният плувен басейн се оказа тесен, за да побере всички желаещи да тренират.

Така се стигна до рязането на днешната лента на реновираният открит плувен басейн, както и съблекалните към него.Това е първият етап от проекта Пазарджик отново да има голям открит плувен комплекс.

„Откриваме това съоръжение с чувство на гордост, Пазарджик винаги е имал традиция в плувните спортове, школата ни е била една от най-добрите. Имахме един мъртъв период и сега, стъпка по стъпка, се опитваме да се върнем там, където Пазарджик трябва да бъде.“ – заяви по време на церемонията кметът Тодор Попов.  „Освен този басейн продължаваме с допълнителни инвестиции в спортните бази, за празника на града догодина, ще открием малкото басейнче, което е в непосредствена близост.

То ще бъде по-плитко, ще има тренировъчен център, мястото позволява, ще имаме стрелбище за биатлонистите и петобойците, за да могат да тренират и през 2022- 2023 г. ще пуснем и градския плаж. Водят се преговори да се върне мястото от фирмата, на която е беше продаден и през 22 г. ще пуснем и градския плаж, ще има красиви бийч барове и ще стане top of the top. Пазарджик ще има това, което няма нито един град в България. Пазарджик се превръща в града с най-добра спортна база.“ Ето какво още каза кметът Тодор Попов.

„Искаме да благодарим на нашите изпълнители на проекта от Бургас и фирма „Сигма строй“. На практика всичко е направено от нула, разполагаме със страхотна придобивка, и трябва да си я пазим. Всеки клуб ще има офис, лекарски кабинет, съблекални за юношите, съблекалня за големите състезатели. Басейнът е направен за 6 месеца, той ще служи за учебно – тренировъчна дейност. Той е дълбок от 1.80 – 2.40 м. не е желателно да се водят малки деца, треньорите ще преценят кои от състезателите ще го ползват. Има осем коридора и все още не са доставени въжетата ограничаващи коридорите.

Този басейн ще има два свободни коридора за граждани – любители. Карти за него могат да се купят от касата на закрития басейн. Работното време ще бъде от 9-18.30 ч. през есента, а в летен период от 8 до 20 ч., водата ще се подгрява. Съоръжението ще работи от 15 май до 15 октомври, догодина като е готов малкият басейн водата в него ще е по – топла а тук ще е до 25 градуса. На малкия басейн ще може да се сложи балон, той ще е с размер 23х23 м. Важно е и това, че инвестицията е изцяло с общински средства. Тя е на стойност от милион и седемстотин хиляди.“ – допълни Тодор Попов.

„Искам някой да ми каже кой е правил подобно съоръжение на тази цена, в последните десет години. Обикновено това се прави за между пет и седем милиона лева, а имаше една община, която искаше от държавата 13 млн.лв. С наши средства ще се правят другите два басейна и плажът.“

Кметът Тодор Попов бе и сред първите, които ползваха басейна. Още преди няколко месеца той обеща пред журналистите, че ще плува в Балона в деня на откриването му. Голяма част от нас си помислиха, че се шегува. Но днес той изпълни обещанието си.

Минути по-късно Тодор Попов връчи наградите на пазарджишки момчета и момичета, които са от местните спортни клубове и са станали републикански шампиони през двата летни месеца юли и август. Грамота и парична премия получи и пазарджиклията Нешо Пелтеков, който изкачи през август връх Елбрус, като посвети покоряването на върха на Центъра от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Пазарджик. Ето какво сподели той след получаването на наградата си.