На територията на МБАЛ „Здраве“ гр. Велинград от този месец функционира съвременна, модерна апаратура в отделенията по вътрешни болести, хирургия, кардиология и образна диагностика. От новата ендоскопска апаратура за гастро и колоноскопия, ехографска система и компютърен томограф /скенер/ ще могат да се възползват освен пациентите, приети за болнично лечение, но и амбулаторните -в ДКЦ 1 Велинград. Новите апарати са последно поколение и предлагат на специалистите повече технологични възможности по време на диагностичния процес, както и комфорт при провеждането им за пациента.

„Обновяването на медицинската апаратура в лечебното заведение е наш основен приоритет. Успоредно с него непрекъснато обновяваме и нашата материална база, като съвсем скоро на територията на медицински комплекс „Здраве“ бяха разкрити нови зелени алеи и бяха осъществени ремонтни дейности, които повишиха комфорта на пациентите, избрали болницата и ДКЦ-то за провеждането на тяхната профилактика, диагностика и лечение. Благодарение на дългогодишните ни инвестиции в закупуване на съвременна апаратура, привличане на нови специалисти, както и подобряване на материалната база лечебното заведение е сред предпочитаните в града при извършването и на миниинвазивни оперативни интервенции в хирургията, благодарение на лапароскопската апаратура, с която разполагаме“, коментира Тодор Ушев, управител на МБАЛ „Здраве“, гр. Велинград.

За новия  модел 32 слайсов скенер „Somatom go.Now “ на Siemens Healthineers, който е от най-ново  поколение и функционира на територията на лечебното заведение,  началникът на Отделението по Образна диагностика в МБАЛ „Здраве“-Велинград д-р Величка Попова коментира, че че е с възможности за реконструкция на 32 среза с дебелина 0,6 мм.

“Това съкращава времето на скенирането (напр. бял дроб се сканира за по-малко от 30 сек.) и позволява да се откриват много малки патологични изменения в структурите и органите в човешкото тяло. Реконструкцията се извършва в три равнини и образът може да бъде представен като триизмерно изображение, което улеснява диагностиката на рентгенолога и лекуващите лекари“, уточнява предимствата на апаратурата д-р Попова.