Заради първия локдаун цените на селските къщи в областта започнаха да нарастват и в момента те се търгуват на цената на двустаен апартамент в Пазарджик. Според брокери на недвижими имоти все повече хора търсят спокойствието на малките уредени селца, не само заради пандемията, а защото те са приятно място за релакс през уикенда.

Цените на двуетажна къща в което и да е село на областта стартират от 40 000 лв. 

Има и предложения, които ще надхвърлят най-смелите ви очаквания. В момента в село Варвара се предлага за продан двуетажна къща с един декар двор, за 110 000 евро. Имотът се намира във вилната част на селото, но няма канализация. В двадесетте години на ХХI в. повечето от населените места в областта все още нямат канализация. Но това се преглъща по някакъв начин от бъдещите новодомци, които търсят спокойно кътче за самоизолация.

Недостроен хотел, също във Варвара в момента се предлага за 156 000 евро. В анонса към обявата се сочи, че в близост до него има минерални извори.

Селата, в които има канализация и интернет мрежа осигуряваща високоскоростен нет са доста по-предпочитани пред по-малките където подобна екстра липсва или не осигурява необходимото ниво за работа в глобалната мрежа. От преселване към селата на хора в пенсионна възраст тенденцията е променена – към селата се отправят хора в активна възраст, основно в диапазона 25-45 години.

Радващо е и това, че не малко от тези хора идват към селата от големите градове като Варна, Пловдив и София.

Нова мода в разглеждането на предлаганите имоти е видео-огледът. Брокерът с помощта на таблет или телефон показва на купувачите всички кътчета на къщите и дворовете. Така се пести времето за пристигане до мястото, както и средствата за пътуването. Ако купувачите решат, че имотът им допада и са почти сигурни, че искат да се сдобият с него, едва тогава идват на място. Видео – огледът е в унисон и с предпазните мерки срещу коронавирус, подчертават брокерите.

Като цяло в последните две години цените на селските имоти са удвоили стойността си и тенденцията към растеж ще се запази. Има села, в които към момента няма богат избор на къщи за продан. Такова например е Паталеница. Но за сметка на това се продават терени, върху които може да се изгради жилищна сграда.

Най-евтината, но недостроена постройка в момента се предлага в село Бяга. Стойността ѝ е 16 000 лв., тя се намира във вилната част на селището.

Малките градчета също отчитат скок в цените на имотите

Стартовата цена на къщите там е 60 000 лв., като говорим за едноетажни и в много случаи почти порутени сгради. Дворовете към тези имоти също не се отличават с особена големина. Едностаен апартамент в Пещера, Брацигово или Панагюрище е с цена над 40 000 лв.