Алтернативно лечение се нарича, всеки вид медицина, която замества и се различава фундаментално от традиционното медикаментозно лечение. Нашият “модерен” западен свят може бързо да я отписва поради сериозните различия в процеса и философията, но методите за алтернативно лечение жънат успехи независимо от фармацевтичното неудобрение. Все пак те на са нова и нелогична измислица, а са хилядолетни традиции, които с причина са се задържали и до днес.

Алтернативно лечение. Какво е това?

Алтернативно лечение е събирателно понятие за множество терапевтични подходи, отличаващи се от традиционния. Вероятно всеки от нас, дори паралелно с медикаментозно лечение, се е възползвал и от алтернативно такова. Все пак тази категория не включва само екзотични методи като акупунктура и ароматерапия (за тях по-късно), но и нашите домашни лекове от баби и дядовци, билкови чайове, компреси и множество друга народна медицина. Ако се е случвало да се доверите на тези лекове, въпреки липсата на научна подкрепа за тях, а просто защото вие сами виждате ефекта, то може да си заслужава до погледнете по подобен начин и на останалите видове алтернативно лечение.

Какво трябва да знаем за алтернативното лечение?

Въпреки че не всеки смее да му даде тази титла, алтернативното лечение също е една наука. И като такава, там също има много детайли и особености между всеки вид метод. Информирайте се и се консултирайте със специалист ако изберете лечение с алтернативна медицина, както бихте се консултирали и с доктора си по принцип. В зависимост от възраст, подлежащи заболявания и общото здравословно състояние биха се препоръчвали различни методи и в разнообразни видове изпълнение. Нещо, което следва да се отбележе за алтернативната медицина е, че тя не винаги има мигновени ефекти като фармацевтичната. За сметка на това, тя се грижи за общото ни и дълготрайно здраве без да поставя организма под ненужен стрес и без да го напада с агресивни методи и опасни химични съединения.

Кои са някои от видовете алтернативно лечение?

Хомеопатия

Хомеопатията е силно и популярно средство за активиране на способностите на организма ни да се защити сам от болести. Чрез изключително малки дози, хомеопатичните лекарства предизвикват реакция от организма с цел той да изгради предпазни или дефицитни вещества и да се подсили. Въпреки липсата на научна подкрепа за тези методи, множество хора се лекуват цял живот с хомеопатия и в частност в Германия тя е по-популярна от всякога. Препоръчва се този метод като профилактика, както и за функционални болести, без трайни и необратими изменения. Хомеопатията работи най-добре при здрави организми, които не са с намалена способност за реакция.

Ароматерапия

Ароматерапията е един от многовековните методи за лечение, произлизащ от Китай и използван в древна Гърция от Хипократ. Работи на принципа на есенциални масла, извлечени от различни растения, които подобряват здравословното състояние и лекуват конкретни състояния. Освен физически, те работят положително и върху психиката. Комбинацията от приятни аромати и съдържанието на етерични масла успокоява, помага при стрес и лекува депресивни състояния. Ароматерапия се препоръчва и за справяне с възпалителни процеси, укрепване на тялото и облекчаване на болка. Не само за подобно лечение, но и за козметичен ефект, ароматерапията е харесвана практика от множество хора. Тя помага за здравето на кожата, докато я захранва и прави по-гладка.

Лечение с билки

Лечението с билки е вероятно най-достъпното в този списък. То също е и най-близко до познатото ни медикаментозно лечение, защото множество фармацевтични продукти използват билки като активно вещество. Билколечение се практикува както с тинктури, така и по най-лесния начин – с вкусни билкови чайове. Те са неизменима част от застудяващите месеци, които предстоят и носят множество ползи за здравето ни. Всяка билка има различни свойства, но ако се поинтересуваме със сигурност ще намерим множество вкусни опции за лечение на всяка една система в организма и почти всяко възможно оплакване.

Балнеотерапия

Балнеотерапията представлява лечение чрез минерали и конкретно с горещи минерални извори. Има най-забележими ползи при мускулно-скелетни проблеми, както и при лечението на екзема и високо кръвно налягане. Потопяването във вряла концентрирана минерална вода повишава телесната температура, изгаря микроби и вируси и предизвиква детоксикиращи процеси в тялото. Усвояването на важни минерали се подобрява, както и кръвообращението и оросяването на мозъка.

Акупунктура

Стигнахме и до страшната акупунктура, която на първо четене малко хора възприемат като лечебна, а още по-малко като приятна. Но в реалност, специалистите по акупунктура са обучени в това да не причиняват прекомерна болка, а точно обратното – да облекчат тялото ни и да възстановят силата му. С причина хиляди хора с удоволствие си причиняват тази процедура, а именно заради безспорните здравословни ефекти върху тялото ни. Акупунктурата има за цел да възстанови и регулира нарушения енергиен баланс, директно отговорен за хронична болка, нарушен сън и множество други психически и физически проблеми. Това се постига чрез стимулация (чрез иглите) на ключови точки от меридианните пътища, които пренасят виталната енергия. След акупунктура някои хора се чувстват заредени с енергия, докато други говорят за създадено усещане за релакс и спокойство.