Инициативен комитет за издигането на паметник на закрилниците на града равноапостолите Константин и Елена, с председател адвокат Хари Харалампиев, бе учреден днес в Пазарджик. До момента ние нямаме достоен монумент, който изобразява пазителите на християнската вяра и това бе причината за сбирката, която се проведе в сградата на Община Пазарджик.

„Ниие винаги сме подкрепяли подобни начинания“, заяви кметът Тодор Попов. „Това е начин да се засвидетелства отношение на уважение към личности, дали своя принос за развитието на града в различни етапи от неговото развитие. Аз съм на мнение, че нито един паметник и нито една паметна плоча на територията на града не трябва да се демонтират, защото това е белег за цивилизовано отношение към историята. Хубави или лоши, приемани или отхвърляни, всички, които вече са намерили своето място в градската среда, трябва да бъдат запазени.“

Той изрази становище, че паметникът трябва да е поставен на видимо място, в близост до другия символ на града – река Марица. По тази причина предложи той да е позициониран в парка до реновирания плувен комплекс „Балона“.

Идеята на инициаторите е паметникът да бъде поставен на постамент, като общата височина на основата и двете фигури на закрилниците да са с височина от 15 до 20 метра. Веднага след регистрацията на Инициативния комитет, в когото влизат и представители на различни творчески гилдии – журналистът Любомир Илков, поетесата Елена Деянова, художникът Васил Петров, представителката на „Лайънс клуб“ – Инна Церовска, директорката на ОУ“Христо Смирненски“ – г-жа Банкова, ще бъде открита банкова сметка за набиране на дарения за паметника.

Той ще бъде художествено осветен нощем и ще остане за поколенията, които идват след нас, каза още кметът Тодор Попов.

Предстои да бъде обявен конкурс за създаването на паметника, като всеки от участниците ще представи своята визия за монумента, както и ценовата стойност на проекта си. Най-добрият ще спечели, коментира градоначалникът.

Той изрази мнение, че набирането на средствата от меценати и граждани няма да бъде проблем. Паметникът ще бъде открит на празника на града 21 май 2023 г.