Пазарджик се включи в издирването на собственика на митичен пръстен, който е подобен на пръстена от „Властелинът на пръстените“. Имитацията на „безценното“ на Ам Гъл от романа се появи във фейсбук, където бе обявено, че бижуто е намерено на бул. „Александър Стамболийски“, близо до аптека 37.7.

Най-вероятно бижуто не е уникално, в момента в интернет могат да се намерят стотици оферти за покупка на подобен накит. Цените са различни като варират от 50 до 300 лв. в зависимост от метала на пръстена.

Обявата предизвика вълна от коментари, повечето от коментаторите са на мнение, че става дума за бледо подобие на митичния пръстен. Подобно съобщение се появи преди повече от година в една от фейсбук – страниците на Северен Йоркшър, като там от един от полицейските участъци публикували снимка на откраднат пръстен, за да открият собственика му. Единственото, което им убягнало, било това, че става дума за копие на славния пръстен на Саурон, около който се върти сюжетът във „Властелинът на пръстените”.

За нещастие, не можахме да открием собственика и да му върнем пръстена – се казва в съобщението на полицията. – Понеже става дума за характерно бижу, предполагаме, че някой ще разпознае производителя и така ще достигнем до истинския притежател.

Онова, което затруднило полицаите, всъщност са буквите тенгва, използвани от елфите в книгата на Толкин. Надписът върху самия пръстен също е повече от добре познат на всички почитатели на фентъзито: „Единствен пръстен ги владее, Единствен той ще ги открие…