Въпреки усложнената пандемична обстановка, при спазване на всички противоепидемични мерки и тази година Пазарджик се включи в Световния месец за борба с рака на гърдата. Инициатор на събитията в областния център за 20-та поредна година е пазарджишкото „Сдружение за онкоболни и приятели“.

И тази година събитията, чиято цел е да популяризират причините за възникването на това заболяване и да акцентират върху огромното значение на превенцията и ранното му откриване ще преминат под патронажа на кмета на Общината – Тодор Попов. В началото на 2021 г. Световната здравна организация обяви рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване сред населението на планетата, а една от основните причини за това е, че в по-голямата част от случаите се диагностицира в късен стадий, когато шансовете за ефективно лечение драстично са намалели.

Затова и председателят на Сдружението в Пазарджик и управител на първия в страната онкоцентър за пореден път призова към навременна профилактика. Мария Чергарова подчерта, че кампанията има за цел да напомни на жените да направят традиционните профилактични прегледи.

„Всяка жена може да се прегледа където пожелае, въпросът е да им напомним в случай, че са забравили да отделят време за собственото си здраве“, уточни още Чергарова. В ЦСРИ на лица с онкологични заболявания и тази година четирима водещи специалисти в различни направления на медицината ще провеждат профилактични прегледи по график до края на месеца.

Отново на разположение на желаещите са хирургът д-р Копев, дерматологът д-р Методиева, д-р Благова – специалист по образна диагностика и д-р Досева – онкогинеколог.

По данни на РЗИ общо в региона над 10 хиляди са хората диагностицирани с различни форми на онкологични заболявания. Сред най-честите рискови фактори за развитие на рак на гърдата са напредването на възрастта, преболедуван в миналото рак на гърда, генетично предразположение и др. Въпреки това специалистите са на мнение, че придържането към здравословен начин на живот – умерена физическа активност, поддържане на оптимални стойности на телесното тегло, ограничаване на вредните навици като тютюнопушене и злоупотребата с алкохол – всичко това може да намали риска от развитието на рак на гърдата.

4453 профилактични прегледи са направени през изминалите години с мобилния ехограф на щитовидна и млечна жлеза. Открити са 244 патологии и 15 случая на рак – 15 спасени живота!