Представители на бизнеса и служебния кабинет обсъдиха мерки за цените на тока. На срещата присъстваха представители на КРИБ и Българска Федерация на индустриалните енергийни консуматори.

„Всички знаят за големия проблем, с който се сблъсква българската индустрия с цените на електроенергията и на природния газ. Едва ли има някой от нашите колеги, който не се притеснява. Ние направихме куп предложения за излизане от кризата или за поне частично решаване на проблема в България. Факт е че в определени моменти цените продължават да са най-високите в Европа”, каза Кирил Домусчиев.

Той посочи, че е постигнато е споразумение с правителството да се работи активно в следващата седмица, за да бъдат сключени двустранни договори за доставки на електроенергия със 150-160 големи предприятия до края на 2022 г.

„Проведохме ползотворен разговор. Предложението на КРИБ е хибриден модел, с който да се помогне на индустрията. Правителството определи, че ще отпусне 50 лева помощ на мегават към всички стопански потребители, но това не е достатъчно за нас”, каза Домусчиев.

„Настояваме да се пристъпи към двустранни договори с АЕЦ и НЕК на българските предприятия, които са в групата на енергоинтензивната индустрия. Проблемът е голям и няма как да се чака повече”, посочи Домусчиев.

Министърът на икономиката Даниела Везиева отчете, че на срещата с бизнеса правителството е предложило да започне работа по закон за изменение на климата, по наредбата, която ще даде възможност да се направят компенсации точно за енергоинтензивните предприятия и компенсации за въглеродните емисии.

„Стартираме такава работна група за изменение на закона. След избирането на народно събрание, се надяваме това да бъде едно от първите решения”, добави Везиева.

„За нас е важно да изслушаме всички и да вземем правилните решения, за нас е важно да няма енергийно бедни. Важно е системите да работят, но и индустрията, защото ако големите енергопотребители не работят, това е проблем за цялата икономика”, добави финансовият министър Валери Белчев.

„Поехме ангажимент за седмица да стигнем до там да направим предложение. Още не сме казали да или не, не сме намерили формулата”, обясни Белчев.