На снимката: Никола Радев

В сряда, от 18 часа, в Националния литературен салон „Старинният файтон“ в София ще се състои представяне на творчеството на Никола Радев, съобщи литературният критик Никола Иванов. По време на събитието той ще представи литературната анкета и книгата си посветена на експредседателят на СБП, чиято съдба го свързава и с много хора от Пазарджик.

Роден е на 23 декември 1940 г. във варненското село Левски. През 1973 г. завършва Литературният институт „Максим Горки“ в Москва. В продължение на седем години служи във военноморския флот и параходство „Български морски флот“ като първи помощник капитан и плава във всички райони на света. След това работи като журналист и книгоиздател.

Десет години е бил директор на издателство „Профиздат“ и осем години — на издателство „Земя“. От 1999 до 2003 г. е председател на Съюза на българските писатели.

На снимката: Никола Иванов

Автор е на 14 книги в общо 29 издания. По-значимите измежду тях са: „Маримани“, „Море на вторите бащи“, „Няма мъртва земя“, „Седем ключа на вода“, „Истина без давност“, „Залезът на морските вълци“, „Седмото весло“, „Когато господ ходеше по земята“. Превеждан е на немски, унгарски и руски.

Член на журито на националната награда „Иван Пейчев“ през 2009 г. и негов председател през 2013 г.

Почина на 16 юни 2016 г. в София.