Райна Зайкова, журналист
Кое прави един лекар добър?
Многото знания гаранция ли са,че ще си добър лекар? Или освен знания трябва да имаш добро и състрадателно сърце,защото освен тялото трябва да излекуваш и душата на пациента,който си приел като ранена и уплашена птица.
Трябва ли лекарят да работи в голям град и голяма болница и това да е гаранция ,че е добър лекар?
А можете ли да си представите човек,който живее в голям град ,с много и модерни болници, да предпочете да закара свой близък за спешно лечение в малък град, в малка болница? Не можете.
Аз пък мога .Защото го направих! Закарахме татко в Пазарджик!
И тук ще дам отговор на въпроси от рода на-„Ти пък ще го караш В Пазарджик,ние ги караме в Пловдив,ти тук..“
Доверих живота на татко след неуспешно лечение в голяма и модерна болница в Пловдив в ръцете на един такъв безкрайно добър лекар- доктор Мария Пишмишева-Пелева-началник на Инфекциозното отделение в МБАЛ Пазарджик .
Срещнах доктор Пишмишева в началото на годината,покрай работата си.Бях силно впечатлена от затрогващото начинание на лекарите в инфекциозното отделение -да четат стихове за любов и надежда на пациентите си, болни от Ковид.
В това отделение видях и библиотека с книги за пациентите,видях и цветя,много цветя,а там където има цветя-има живот и любов.
Сега съм благодарна до живот ,че се доверих на доктор Пишмишева,благодарна съм за всяко спешно и правилно взето решение от нея,благодарна съм за усилията да върнат татко при нас-децата и внуците му.
Благодарна съм и на екипа от млади лекари.
Като доктор Станислав Коцев,едва на 28, специализант в клиниката, лекар с много знания и с голямо сърце ,с отношение към пациентите и към разтревожените близки.
И това отношение не е останало незабелязано-доктор Пишмишева получи миналата година национално отличие от БЛС заради борбата си с Ковид 19.А доктор Коцев се оказа младата медицинска надежда на България с отличие“Ти си нашето бъдеще“.
Е как да не се довериш на такива лекари?
И още нещо ще издам ,без да имам разрешение от доктор Пишмишева.Тази нежна и крехка дама лекува в момента пациентите си,куцукайки с патерица из коридорите на клиниката ,защото дори и със счупен крак,сърце не и дава да остави болните и екипа си.
Добър лекар ли е доктор Пишмишева?
Да!!За нашето семейство това е лекар от световна величина.
Добър лекар ли е доктор Коцев?
Да!!Дано България успее да задържи младата си надежда.
Доктор Пишмишева, доктор Коцев, честит празник на лекаря и благодаря!
* Текстът е публикуван в личния профил на Райна Зайкова, кореспондент на БТВ за Пловдив и Пазарджик