„Обсъдихме всички варианти и възможности. Преобладаващото мнение на експертите беше да се заложи на зеления сертификат. Имаше и такива, които искаха затваряне и спиране на дейности. Окончателното ни решение обаче е да се заложи на зелен сертификат“, това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров по повод новите К-19 мерки, които ще влязат в сила в България, по време на пресконференция, която бе пряко излъчвана от НОВА ТВ. Той поясни, че заповедта е почти готова и ще влезе в сила от 00 часа на 21 октомври 2021 година (четвъртък). „Всички дейности, които се извършват на закрито, да се извършват само със селен сертификат и на входа да се проверява за такъв“, заяви той.

Кацаров поясни, че що се касае заучилищата, то ще направят всичко възможно те да останат присъствено. Но всички в училищата ще трябва да носят маски. Студентите в университетитесъщо ще могат да учат присъствено, но отново само със зелен сертификат. Не се иска зелен сертификат за учителите и университетските преподаватели.

За работещите в болниците и старческите домове лекари и помощен персонал сертификатът е задължителен. За останалите работещи в други сфери това не е задължително.

Кина, театри, концерти, молове, фитнеси, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотели – за достъп до всички тях отново ще се иска зелен сертификат.

Дори и за организиране и провеждане на екскурзии ще се наложи всички да са със зелен сертификат.

Преустановяват се свижданията в лечебните и социални заведения.

Кацаров каза, че противоепидемичните мерки ще трябва да продължат да се спазват.

Сертификатът ще важи за всичко„, заяви служебният здравен министър. Той заяви, че ако се установи наличието на фалшив сертификат, ще се отнема лиценза на лабораторията, която го е издала. Антигенните тестове ще бъдат предоставени безплатно на всички лаборатории, които ще могат да взимат такса за самото вземане на пробата, но не и за теста.

Препоръката към всички администрации е максимален брой услуги да се предоставят онлайн. „Която организация не успее да въведе вход със селен сертификат, то тя ще затвори – ще спре работа„, каза Кацаров.

Ползването на обществения транспорт не се предвижда да става със зелен сертификат. Следващата мярка е затварянето на училищата, ако тези мерки не дадат резултат, каза още д-р Кацаров.

Вероятността един човек да е ваксиниран и да стане преносител е 100 пъти по-малка отколкото при неваксинирани хора. Ваксините са необходими, но дали има резултат от мерките ще стане ясно до две седмици, като целта ни е да започне да пада броят на заразените именно на двуседмична база, допълни министърът.