Ръководството на Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт-Пазарджик,  кани всички свои бивши и настоящи възпитаници, както и желаущите граждани да присъстват на откриването на бюст-паметника на проф.д.ик.н. Христина А. Вучева, виден държавник, финансист и публицист.

Събитието ще състои на 1 ноември 2021 година (понеделник) от 11.00 часа в ПГИМ – Пазарджик.

Проф.д.ик.н. Христина Вучева е заместник министър-председател и министър на финансите от 1994 до 1995 година. Завършва Гимназията по икономика през 1955 г. с пълно отличие. Продължава образованието си в УНСС, където се дипломира през 1959 г. Достига върха на своята професионална кариера като министър на финансите и заместник министър-председател на Република България в служебното  правителство на Ренета Инджова.

Проф. Вучева е единствената жена министър на финансите в историята на България, тя е изключителна личност, която с професионализма  и силата на своя характер е вдъхновение  за нашите  ученици и бъдещите поколения икономисти на България.

Христина Вучева е родена на 15 февруари 1937 година в Пазарджик. Завършва счетоводна отчетност във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (днес Университет за национално и световно стопанство, УНСС) в София, след което работи в статистическия център, Окръжния народен съвет и Акумулаторния завод в Пазарджик. По-късно е преподавател в Научния институт на Министерството на финансите.

През 1990-1991 година Вучева е съветник в Министерски съвет, а от 1992 до 1997 година оглавява дирекция „Икономическа и социална политика“. През този период участва активно в разработването на концепцията за масова приватизация. През 1994-1995 година тя е вицепремиер и министър на финансите в служебното правителство на Ренета Инджова. От 1996 до 2009 г. е преподавател по финанси в УНСС.

Христина Вучева почина миналата година, на 15 октомври.