В 11.30 часа утре в Професионална гимназия по икономика и мениджмънт в град Пазарджик вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в церемонията по откриване на бюст-паметник на проф. д. ик. н. Христина Вучева – икономист, вицепремиер и министър на финансите, преподавател.

С откриването на този паметник училището ще отбележи 1 ноември, Ден на будителите и ще почете годишнината от смъртта на Христина Вучева, която е възпитаник на гимназията. Тя я завършва с пълно отличие през 1955 г. Продължава образованието си в УНСС, където се дипломира през 1959 г. Достига върха на своята професионална кариера като министър на финансите и заместник министър-председател на Република България в служебното  правителство на Ренета Инджова.

Проф. Вучева е единствената жена министър на финансите в историята на България, тя е изключителна личност, която с професионализма  и силата на своя характер е вдъхновение  за нашите  ученици и бъдещите поколения икономисти на България.

Христина Вучева е родена на 15 февруари 1937 година в Пазарджик. През 1990-1991 година Вучева е съветник в Министерски съвет, а от 1992 до 1997 година оглавява дирекция „Икономическа и социална политика“. През този период участва активно в разработването на концепцията за масова приватизация. През 1994-1995 година тя е вицепремиер и министър на финансите в служебното правителство на Ренета Инджова. От 1996 до 2009 г. е преподавател по финанси в УНСС. Христина Вучева почина миналата година, на 15 октомври.

Автор на паметника на Христина Вучева е скулпторът Спас Киричев.