Тестването на децата в училище ще продължи, докато общата заболяемост падне под 250 на 100 000 души. Опитваме се да създадем присъствен процес, който да е безопасен и за децата, и за учителите. Ако съумеем да запазим мерките и те дадат резултат, в един момент може да се окажат ненужни. Това каза пред Нова нюз министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. „Моята основна цел е да създадем безопасна среда за присъствено обучение. Към момента това е възможно единстено чрез тестването“, категоричен е министър Денков.

„Щадящите тестове за учениците вече са разпределени в 13 области. За съжаление обаче до сряда не всички области ще получат тестове. Няма нищо фатално в това. Не е казано, че задължително всички ученици трябва да се завърнат в клас от сряда“, обясни обясни още министърът.

След като в събота и неделя 180 000 теста заминаха за 11 области, включително София-град, днес пристигнаха още 20 000 теста. Те заминаха за Кюстендил и Пазарджик, информират от МОН.

Присъственото обучение за малките ученици ще се възстанови, ако родителите на поне 50 процента от децата на ниво паралелка са съгласни децата им да бъдат тествани. В противен случай целият клас ще остане да учи онлайн, както досега. Ако повечето деца са в училище, но някои останат вкъщи, те ще се обучават от разстояние синхронно или асинхронно в зависимост от възможностите на училището.

Целия разговор можете да видите ТУК: