Жалби за нарушения при гласуването с подвижни избирателни кутии пратиха до областния управител на Пазарджик и до МВР кандидат-депутатите на “Демократична България” Антоанета Цонева и Александра Стеркова

За манипулации с правото на инвалидизирани хора да гласуват по домовете си чрез  подвижни избирателни кутии в общините Батак и Сърница алармираха водачката на листата на “Демократична България” в района Антоанета Цонева и нейната подгласничка Александра Стеркова. В пряко включване на живо по фейсбук от Пазарджик те обявиха, че са прегледали преписките по заявленията за гласуване с мобилна секция в двете общини и са подали жалби за нарушения на закона до областния управител на Пазарджик, директора на областната дирекция на полицията и министъра на вътрешните работи.

По данните от десетки заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия може да се установи злоупотреба с това право, предназначено да улесни хората, които физически са затруднени да отидат до избирателните секции, казват кандидат-депутатките.

Сред 70-те заявления за такова специално гласуване в Сърница фигурират множество еднакви фамилии, т.е. по документи са инвалидизирани цели семейства. В самия град такива са 9 фамилии, има и в селата Медени Поляни и Побит камък. “Инвалидизирани фамилии” има и в Батак.

В много случаи основанията за вот от вкъщи са ТЕЛК-ове, издадени за заболявания, които по никакъв начин не възпрепятстват възможността да се гласува в избирателна секция. Там, където изобщо са представени епикризи, има такива за глухота, за проблеми със зрението, за диабет и затлъстяване, за прекарана и излекувана през 2018 г. без последващи увреждания бронхопневмония. А в Батак за едно лице е посочено, че работи като разносвач, т.е. то може не само да се движи, но и работата му изисква сериозно ходене. Много от заявленията пък са подавани с пълномощно, така един човек е подавал 20-30 заявления.

Александра Стеркова припомни, че на миналите избори в една от подвижните секции в Сърница са гласували близо 200 души, за което са необходими 50 часа при много добра организация, а изборният ден продължава само 13 часа. Това поставя сериозни съмнения дали гражданите са упражнявали автономно правото си на глас.

“Това е схема за контролиране на вота от страна на ДПС. Твърдим го, защото и разследване на “Свободна Европа” доказа, че тя е изпробвана широкомащабно на миналите избори в района на Разград, когато изведнъж хиляди хора се инвалидизират, за да могат да гласуват с мобилни секции”, заяви Антоанета Цонева. И напомни, че  ДПС демонстративно, арогантно и безцеремонно заявиха, че ако полицията се занимава с разследване на тези случаи, техни активисти имали правото да правят граждански арести едва ли не на полицаи.

“Чрез нашите представители в секционните избирателни комисии и чрез нашите застъпници ще контролираме процеса във всеки негов етап и ще се опитаме да попречим на ДПС да контролира по такъв брутален начин гласовете на мюсюлманите. Вярваме, че всеки гражданин може да гласува свободно, където и да живее. Не давайте възможност на местните феодали да пречупват вашия свободен избор!”, призова водачката на листата на “Демократична България” в 13 МИР Пазарджик.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!