Най-сетне стана ясно кои са новоизбраните депутати от цялата страна, това се случи три дни след провеждането на изборите за 47-о Народно събрание и в навечерието на балотажа между кандидат – президентските двойки Радев – Йотова, и Герджиков – Митева. Какъв ще бъде развоят от този дуел ще стане ясно в неделя вечерта.

Ако нямаше гласуване в чужбина и се брояха само резултатите в България, разпределението на мандатите щеше да е следното:

Продължаваме промяната – 68 места

ГЕРБ-СДС – 63 места

ДПС – 28 места

БСП – 29 места

ИТН – 24 места

Демократична България – 16 места

Възраждане – 12 места

Реалното разпределение с гласовете от чужбина обаче е: ПП – 67 депутати, ГЕРБ-СДС – 59 депутати; ДПС – 34 депутати; БСП – 26 депутати; ИТН – 25 депутати; ДБ – 16 депутати; „Възраждане“ – 13 депутати. Според списъци оповестени от националните медии не се очакват съществени размествания извън вече направените изчисления.

Кого изпратихме в парламента от 13-и многомандатен избирателен район?

Започваме с добре познатите:

ГЕРБ – СДС

С най-много преференции по време на изборния ден се сдоби ексобластният управител Стефан Мирев. Той е отлично познат в почти всяко населено място от региона, но най-съществена подкрепа получи в родното си Панагюрище и в община Септември. За Мирев това ще бъде третото народно събрание от началото на годината. По професия Стефан Мирев е юрист, владее английски език и е зодия „Дева“. На 36 години. Женен.

Освен него в Народното събрание заминава и Екатерина Захариева, която бе водач на листата на ГЕРБ – СДС в нашия избирателен район за четвърти път. Захариева също е юрист по професия, в СV -то ѝ пише още, че е  ексзаместник министър на регионалното развитие и благоустройството в първото правителство на Бойко Борисов и главен секретар на президента Росен Плевнелиев в периода от 23 януари 2012 до 12 март 2013 г. Вице премиер, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в периода от август до ноември 2014 г. Министър на правосъдието от декември 2015 до януари 2017 г. и вицепремиер и министър на външните работи от май 2017 до май 2021 г. Тя е зодия „Лъв“, омъжена е.

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА

За първи път на депутатските банки ще седнат водачът на листата Ивайло Шотев и вторият след него Петър Куленски. Все още новите за политиката лица, са част от част от партийна формация на Асен Василев и Кирил Петков.

Ивайло е завършил висшето си образование в чужбина – има бакалавърска степен със специалност „Икономика и бизнес“ от UCL Лондон, а по-късно защитава магистърска степен в МГИМО в Москва. Той избира да се завърне в България и тук да изгради своя бизнес и да създаде семейство.
Ивайло е управител на фармацевтично предприятие в област Пазарджик и с подкрепата на екипа си, успяват успешно да развият бизнеса и пуснат на пазара над 100 нови продукта, които се продават в над 10 различни пазара в целия свят.
“Приех да се присъединя към Продължаваме Промяната, защото тук виждам много млади и енергични хора, които имат не само нова визия как да се ръководи България, но имат и моралните и професионалните качества да го постигнат. Твърдо вярвам, че промяната може и трябва да продължи.”
Ивайло Шотев е управител на „Гален-Фарма“ ООД, произвеждаща лекарства, хранителни добавки и козметика. На 34 години, семеен, с едно дете.
Петър е роден и отраснал в гр. Пазарджик, възпитаник на ЕГ „Бертолт Брехт“. Магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“, като по-късно защитава и магистърска степен по публични финанси. Работи като адвокат и партньор в международна правна кантора.
Петър е посветил повече от 20 години от своя живот на волейбола в гр. Пазарджик.
Състезава се във волейболен клуб Бенковски Пазарджик от неговото създаване през 1999 г. Обича риболова и прекарва голяма част от свободното си време сред природата. Петър Куленски е на 35 години. Владее английски и немски.
“Приех да се присъединя към Продължаваме Промяната, защото искам всички ние да живеем в страна без корупция, с достъп до качествено образование, здравеопазване и една по-чиста природа”

БСП

Столетницата загуби голяма част от избирателите си по време на третия за годината вот и това се случи, защото част от поддръжниците на БСП припознаха в новата формация „Продължаваме промяната“ по-адекватни предизборни обещания. В резултат на това вместо двама, от нашия избирателен район ще има само един депутат и той е Драгомир Стойнев.

Министър на икономиката и енергетиката в правителството Орешарски (2013 г.).

През 2013 г. обявява че България обмисля да закупи 7-и атомен реактор за АЕЦ Козлодуй от Westinghouse. На следваща година подкрепя строителството на газопровода „Южен поток“ на българска територия. Народен представител в 41 и 42 народни събрания. Бил е личен икономически съветник на Сергей Станишев по време на мандата му. Бил е председател на комисията по труда и социалната политика в 41-ото Народно събрание.

Бил е и председател на Съвета по социална политика към Националния съвет на БСП, един от авторите на управленските проекти на левицата в сферите на икономиката и социалната политика.

Част от екипа разработил Държавна компания Индустриални зони, която бе създадена през 2008 г. Съавтор на годишния икономически доклад за президента Георги Първанов през 2006 и 2007 г.

От 29 май 2013 г. е министър на икономиката, енергетиката и туризма на България, като наследява поста от сегашният кандидат за финансов министър в бъдещия кабинет и лидер на „Продължаваме промяната “ – Асен Василев. Стойнев е смятан за много близък до бившия лидер на БСП Сергей Станишев, който на практика го посочва. Той го назчачава за заместник-председател дни преди своето оттегляне, а после държи емоционална реч, в която говори за качествана на Стойнев. През 2014 г. е един от двамата основни претенденти за поста председател на БСП. На първи тур получава 126 гласа, а Михаил Миков – 167 от над 846 делегати. На втори тур гласуват 726 делегати, като 333 дават гласа си за Стойнев, а 377 – за Миков. Дали сега Стойнев отново ще се кандидатира за шеф на левицата?

Той е на 45 години, владее френски, руски и английски език. Женен, с две деца. Зодия „Телец“. Възпитаник на Сорбоната.

ДПС

Йордан Цонев е един от най-обиграните български политици, неговият парламентарен опит датира от 38-ото Народно събрание насам и е изхпъстрен с преломни моменти. Първоначално Цонев е депутат на СДС, но в 40-ото Народно събрание вече го виждаме в парламентарната група на ДПС и става неин заместник-председател. В Централното оперативно бюро на ДПС отговаря за икономиката и бюджетната политика. Той е бил избиран за депутат от Варна, а в последните три избора за парламент се кандидатира като водач на ДПС в Пазарджик. Завършил е „Икономика“, женен, има син и е зодия „Везни“. На 65 г.

В случай, че Цонев се откаже от мястото си в Народното събрание от Пазрджик там ще замине Сюлейман Кичиков.

ИМА ТАКЪВ НАРОД

Станислав Балабанов е роден на втори март, 1988 г., в Пловдив. Завършил е Българска филология в ПУ“Паисий Хилендарски“, работил е като журналист в момента е част от екипа на Слави Трифонов. Владее Английски език, името му нашума с брифингите на ген. Мутафчийски, по време на началото на пандемията от коронавирус. Балабанов за трети път ще бъде част от народното събрание, след като влезе в него след парламентарните избори през април и извънредните през юли. Първият път предпочете да бъде народен представител от друга листа. През април от Благоевград, а през юли от Пазарджик, въпреки че водеше и листата на Има такъв народ в Перник и Ловеч. През юли вторият депутат, когото изпратихме от нашия избирателен район бе Любомир Каримански.

В случай, че Балабанов се откаже, в народното събрание ще влезе вторият в листата адвокат Тинко Василев.

Тинко Василев е сред уважаваните в града юристи, той е и областен координатор на партията за Пазарджик. Женен е и има две дечица.

ВЪЗРАЖДАНЕ

Стоян Таслаков е роден на 25-ти март 1987г. Родом от град Стамболийски. Семейството му произхожда от село Црънча, Пазарджик.

След завършване на средното си образование (2006 г.) работи в няколко от най-големите промишлени предприятия в региона на Пловдив – завода за целулоза „Монди“ – гр. Стамболийски и „Готмар“ – гр. Съединение.

През 2010 година завършва бакалавърска степен по бизнес администрация в Европейския колеж по икономика и управление в гр. Пловдив. В следващите две години специализира магистърска степен по Управление на проекти, финансирани от структурните фондове на Европейския съюз във ВСУ „Черноризец Храбър“. Завършвайки с отличен успех е награден със стипендия от университета за стаж в европейските институции в Брюксел. Там взима участие в няколко семинара в Европейския парламент, Комитета на регионите и Европейската комисия, където се запознава с работата на съответните институции.

През 2012 година започва работа като управител на главнен склад в известна мебелна компания. През 2016 г. решава че е време да се сдобие с международен опит и заминава за Великобритания. Приема работа за най-голямата строителна компания в Обединеното кралство и шеста по големина в света. През 2017 регистрира собствена фирма – „Таслакорп ЛТД“, занимаваща се с пасивна противопожарна защита и продължава да работи като подизпълнител. Фирмата функционира успешно досега.

В същия предиод Стоян Таслаков инициира родителски комитет за създаване на Първо Българско училище „Св.Св. Кирил и Методий“ в Ковънтри, Великобритания. В началото се записват 20 българчета, които изучават четмо и писмо на родния си език, както и история и традиции на България. Училището съществува вече пета година, като броя на българчетата се е удвоил. През 2019 г. става един от инициаторите на Възраждане Лондон, а през 2020 г. се включва в учредяването на структура на Възраждане в община Стамболийски.

Към момента е член на „Мрежата за изборни доброволци в Обединеното кралство“, която помага на българската общност и посолството за организацията и провеждането на избори. Зодия „Овен“.

ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ

Последният мандат ще е „Демократична България“ и за изборния експерт Антоанета Цонева, а ако тя избере да е депутат от София, избран с преференции народен представител ще е планинският водач и основател на сдружение „Байкария“ Васил Тодев.