От днес нататък няма да се изисква писмено информирано съгласие за поставяне на ваксина срещу коронавирус, както не се изисква за други ваксини. Това каза здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг, съобщи Днес.бг.

Кацаров посочи, че няма правни и здравни аспекти за това.
От днес е факт и издаването на сертификат за повторно боледуване – ако са изминали повече от 90 дни от регистриране на първото заболяване.

От вторник ще има открита телефонна линия за гражданите по въпроси, свързани с медицинския аспект на ваксинацията, на която ще отговарят лекари.

Кацаров каза, че малко се е огорчил от казаното от кандидата за президент проф. Анастас Герджиков за здравната система.

Казаното от проф. Герджиков не е вярно, до стотинка са изплатени средствата на лечебните заведния и по клинична пътека и парите на първа линия. Следващата седмица вероятно МС ще гласува допълнителни средства за първа линия, които да бъдат изплатени, обясни министърът.

Кацаров допълни и че не отговаря на истината, че лечебните заведения нямат лекарства. Издадох заповед още на 1 септември за забрана на износа, до този момент не е имало никакъв проблем за лекарставата, необходими за лечение на ковид, категоричен е той.

Министърът уточни, че не се налага да използваме механизма за гражданска защита на ЕС, но сме в постоянен контакт с Брюксел.

900 хил. щадящи теста са предоставени на МОН, до този момент са използвани 50-60 хил. В момента тече процедура за обществена поръчка за 1 млн. теста в рамките на следващите седмици, днес е договарянето, обясни министърът.

Тези тестове са щадящи. Кацаров каза, че препоръчва в МОН да обсъдят дали големите ученици 8-12 клас да не се тестват с обичайните тестове за възрастни, още повече че те могат и да се ваксинират.