Стотици привърженици на кандидатиралият се от Демократична България – Обединена, екоактивист Васил Тодев, изказват възмущението си в социалната мрежа Фейсбук, по повод избора, който направи водачката на листата на коалицията в Пазарджик – Антоанета Цонева, след състоялите се миналата неделя избори. Повод за „шупването“ им е липсата на ангажираност от нейна страна към останалите хора от листата ѝ.
Партийната коалиция събра учудващо малко гласове, но въпреки това методът Хейл – Ниймайер отреди място и за техен представител от нашата област в новия парламент. Водачката Цонева имаше възможност да отстъпи мястото си на Васил Тодев, който бе предпочетен със стотици преференции от местните избиратели, но вместо това, избра да влезе в парламента като депутат от 13 МИР, вместо от София.
Най-дразнещо за засегнатите е това, че Цонева на предишните избори отстъпи тукашното място на втората в листата Александра Стеркова, а сега не постъпи по същия начин, защото Тодев имаше значително по-голямо одобрение с преференции от Стеркова.
Самият Васил Тодев написа следното във Фейсбук:
„Преди 9 месеца написах това:
„Уважаеми приятели, вероятно много от вас ще бъдат изненадани, защото знаете, че аз никога не съм бил политически активен и не членувам в политическа партия. Винаги съм работил и ще продължа да работя за това да превърнем България в едно нормално и привлекателно място за живот и работа. С приемането на поканата, която ми беше отправена от Обединение Демократична България да се включа като кандидат за депутат от листата на обединението за Пазарджишка област, аз заставам с името си, знанията и уменията, които имам и подкрепям ценностите и програмата на тази коалиция. Пожелавам успех на кандидатите на Демократична България и апелирам към тях с действията си да пазят доверието и вярата на хората, които ще ни подкрепят на предстоящите парламентарни избори! Бъдете здрави и успешни, в това, което правите!“
Днес, с огромно съжаление и ясно съзнание за последствията, се разграничавам от действията на Демократична България и оттеглям доверието си от една от малкото партийни организации, на които допреди 9 месеца възлагах надежди и, от която очаквах да бъде носител на нов начин на мислене и действие.
Извинявам се, ако с действията и изявленията си съм ви подвел!
Както съм заявявал многократно аз ще продължа да работя за това да изградим по-добра България и общество, което осъзнато гради бъдещето си и е отговорно за действията си.
Желая ви здраве и ведри мисли в днешния слънчев ден!“