За повечето от тях това ще е първи път  

Днес е третият ден на преговорите за коалиция, инициирани от „Продължаваме промяната“. Обсъждат се секторите „Вътрешна сигурност“, „Екология“, „Регионално развитие“ и „Култура“. „Пред новите депутати стоят две важни задачи – съставяне на правителство на базата на устойчиво парламентарно мнозинство и приемане на държавен бюджет”, посочи президентът Румен Радев, който се очаква съвсем скоро да издаде указ, с който да свика първото заседание на 47-мия парламент.

По традиция първия пленарен звънец удря и съответно първото заседание се води от доайена след народните избраници. Този път това няма да е колоритната Мика Зайкова, която не можа да влезе в НС. В нейно отсъствие най-възрастен сред новите депутати е д-р Силви Кирилов, също представител на ИТН.

Като цяло обаче 47-мият парламент се очертава като най-младия досега, тъй като статистиката сочи, че всеки десети депутат в новото Народно събрание е около 30-годишен. Най-младият депутат е на 23 – избраната от 13 МИР Пазарджик Небие Кабак от Сърница. Голяма част от народните представители нямат никакъв политически опит и ще прекрачат прага на Народното събрание за първи път.

Голяма част идват от IT сектора, има юристи, икономисти, специалисти по криптовалути. Зад депутатските банки ще седнат още освен рапърът Ицо Хазарта и шахматист, ултрамаратонец и пилот. От администрацията на НС обявиха пред НОВА ТВ, че са готови за посрещането на депутатите. Сградата е пребоядисана още през юли, кулоарите освежени, а повече от 300 изгорели крушки – сменени.

В първия си ден всеки депутат ще получи папка с конституцията и временна карта за гласуване. Те ще се гласуват с тях, докато бъдат свалени биометричните данни, с които системата за гласуване работи. Като най-голяма политическа сила в новия парламент, най-вероятно депутатите от „Продължаваме Промяната”, ще се настанят в стаята, която до скоро се заемаха тези от ГЕРБ. До дни и табелите ще бъдат подменени. Ще успеят ли депутатите този път да излъчат и одобрят правителство и да одобрят бюджета за 2022 година за по-малко от месец остава да видим.