Политикът Панайот Ляков предрече появата на коалиционно правителство, което ще се опита да изведе страната от кризата още преди десет години. Почитателите на неговото творчество със сигурност си спомнят книгата му „Очакване на лидера“, тя излезе от печат през 2011 г. В нея той прави разрез на ситуацията в страната и формулира тезата, че е необходима партия – алианс, която да бъде достатъчно отговорна и мотивирана, за да реализира промените започнати с прехода през 1990 г. Ето какво пише на страница 41 в книгата:

„Но да бъдем все пак оптимисти и приемем, че в следващите девет – десет години ще имаме действаща партия – алианс, която ще провежда политиката на споделената власт и на свободния избор, на засилената лична и институционална отговорност. Тази политика на Разум, Разбирателство и Развитие е центрирана върху отделната личност, всеки човек е важен и значим. Модерната партия -алианс ще бъде ефективна, но човешка организация, израстваща от гражданското общество и обърната към бъдещето, която има добър шанс за националното лидерство – да привлече хората за съвместно управление с девиза: „Да управляваме заедно!“

Очевидно е, че прогнозата се реализира на сто процента, но ако политиците се бяха вслушали в съвета му можеше много по-рано да излезем от безизходицата. Книгата е отлично четиво за начинаещи и действащи политици, които ще открият между страниците ѝ много истини за отминалото и съвремието.