През преходните месеци всички ние забелязваме, че косата ни пада по-интензивно. Причина за това може да бъде както променливото метеорологично време, така и други фактори, свързани с нашето здраве. Поради тази причина днес решихме да ви разкажем малко повече за това какво може да окаже влияние върху нашата коса и как да се справим с този проблем.

Защо наблюдаваме косопад?

Косата е част от визитната ни картичка в обществото. Тя е причината ние да имаме специфичен облик. Всяка една промяна с нея води до нарушаване на собственото ни възприемане и психологически ефект. И макар косата, също както и всяка друга част от тялото ни, да има специфичен цикъл на развитие, понякога той може да бъде нарушен. Това води до отпадането на повече косми и развитието на патологичен косопад.

Причините за развитие на косопад могат да се дължат както на вътрешни, така и на външни фактори. Част от тях са генетично обременяване, хормонални проблеми, заболявания на щитовидната жлеза и бъбреците, психологически проблеми. Също така не бива да изключваме и промяната в козметиката, която използваме, прекомерното посягане към сешоари, преси и маши и други. Всичко това засяга нормалния цикъл на развитие на космите и скалпа.

Как да стопираме развитието на косопада?

Ако наблюдаваме подобен проблем, то тогава е редно и да потърсим решение за него. Към момента един от най-често прилаганите продукти е широкозастъпеният minoxidil. Действието му е таргетирано към кръвоносните съдове на скалпа. Ефектът се свежда до тяхното разширяване и доставка на по-голямо количество кислород, микро- и макронутриенти. В крайна сметка това е важно за подхранването на корените на космите и техния растеж. Миноксидил е клинично доказан върху пациенти с патологичен косопад. Ето защо днес медицинските специалисти все по-често прибягват към него.

В случай, че страдате от интензивно отпадане на коса, е редно да потърсите помощ. На първо място е добре да установите каква е причината за косопада и, ако се налага, да започнете да лекувате първо нея. Косата ни отговаря много бързо на промени в хомеостазата и метаболизма. Ето защо е редно да обръщаме изключително внимание на нейния външен вид и нуждите, които притежава.

Източник на снимка:
Aisylu Ahmadieva / Shutterstock.com