Иновативност в изразните средства и изненади, това ще ви предложи експонираната снощи Годишна изложба на художниците от ДПХ в галерия „Георги Машев“, особено внимание обърнете на творбите на Михаил Маламски и Петко Спиридонов, които определено ще ви провокират.

Внимание заслужават и останалите участници във вернисажа, които чрез произведенията показват творческото си развитие, а няма нищо по-хубаво от това да виждаш как с течение на времето дарбата се подхранва от нови идеи и реализации.

Обърнах внимание на скулптурната творба на Петко Спиридонов, защото това е първата му работа с мрамор. Парчето е донесено от Карара, а той наистина е съумял да го превърне в малко бижу. Творбата се казва „Легендите нашепват“ и въпреки ограниченото пространство, авторът е „извадил“ от него поне двадесет образа.

Мраморът е обработен двустранно.

Творбата бе участник и в Националната изложба за скулптура на „Шипка“6 в столицата, миналия месец.

Младият художник и скулптор Михаил Маламски получи наградата на Дружеството на пазарджишките художници – „Георги Машев“, тя се присъжда за първи път от години насам, а това се случи снощи по време на церемонията по откриването на Годишната изложба на ДПХ в Пазарджик.

В края на годината Община Пазарджик присъжда и награди за най-добрите представители на гилдията, а те се определят от жури излъчено от самото дружество на художниците. Наградите бяха връчени от Гергана Табакова, началник на отдел „Култура и образование“ в Община Пазарджик, която благодари на творците за изложбата и възможността да се видят посланията им отправени чрез техните произведения.

Мария Тодорина, Димитър Маламски, Петя Стойнова и Елеонора Хаджиниколова са носителите на наградите на Общината.

Как стана това, вижте в следващото видео. – ТУК