11 „а” от ПГИМ и 4 „в” от „Отец Паисий” отвориха сърцата си за деца в нужда, за да дарят усмивка и надежда

Единадесети „а” клас от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в Пазарджик с класен ръководител Ирина Христоскова е победителят за декември /гимназиален етап/ в конкурса „Клас на месеца”, обявен от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ към Община Пазарджик. В начален етап призът заслужи четвърти „в” клас от НУ „Отец Паисий” в Пазарджик с класен ръководител Елена Бишурова. И двата класа впечатлиха журито със съпричастността си към различните и хората в нужда.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов лично връчи отличията на единайсетокласниците от „Икономиката“.

„Развълнуван съм, че съм тук по две причини – първата сте вие, обърна се той към учениците – защото сте заслужили нашето уважение, тъй като традиционно в годините сте проявявали милосърдие и съпричастие към деца в нужда, което Ви прави чест, и на второ място – защото с Вашата директорка ни свързва дългогодишна дружба от около 20 години.  Тя, както се казва постарому „ме е очувала“, заедно сме били общински съветници, а също сме работили и когато бях председател на Общинския съвет и после като кмет. Таня Благова е човек, който много харесвам, защото притежава всички качества на един успял ръководител. Традиционно гимназията показва високи нива на подготвеност на учениците и физическата среда тук в училището се промени коренно, а физическата среда възпитава“, заяви кметът.

Той подчерта, че инициативата на учениците е добър пример за подражание. „Вашата последователност, това, че от години помагате на децата от Центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания – Пазарджик е похвална“.

Тодор Попов даде няколко съвета на младите хора: да бъдат отговорни към себе си и към всички останали, да имат мащаб пред себе си – да мислят глобално и да действат локално, да бъдат амбициозни, защото амбицията движи света, да имат самочувствие, и да вярват, че когато правят каквото е необходимо, ще се получи точно това, което очакват, въпреки че поговорката е „Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!“. „Съвсем не е така – като правим каквото трябва, ще стане каквото ние искаме да бъде. Затова правете каквото е необходимо за Вашето израствате! “, каза Тодор Попов преди да връчи грамотите на наградените.

„Вършат ни се добрини и участваме в добра кауза”. С тези думи започва презентацията на 11 „а” клас от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт, който учениците и тяхната класна ръководителка Ирина Христоскова изпратиха до МКБППМН за участие в конкурса.

За четвърта година те са част от най-мащабната коледната кампания за сбъдване на детски мечти – Операция „Плюшено мече”. Досега подаръците им са били за деца от Видин, Враца и Търговище. Тази година решили да зарадват обитатели на Центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания – Пазарджик. С тяхна помощ коледните желания на две момчета и едно момиче са сбъднати – имат мечтаните спортни екипи.

На въпроса защо участват в операция „Плюшено мече” от името на 11 „а” клас отговаря Цветелина Ваклинова:

„Мисля, че познавам класа си достатъчно добре, за да знам, че освен ученици, сме преди всичко добри хора. Ние може би не познаваме света, такъв какъвто го познават тези деца. Техните очаквания са скромни и истински. С парите, които събрахме, ние дарихме усмивки за празника и направихме света по-добър. Не защото търсим внимание или защото искаме медал за „добре свършената работа“. А защото на Коледа всеки заслужава подарък, дори купен от непознат!”

Съученичката й Гергана Пешлова е убедена, че по Коледа стават чудеса.

„Ето такова чудо направихме с моя клас. Решихме да зарадваме няколко деца, които са в нужда. Вярваме, че благодарение да добрите постъпки света ще стане по-чудесен, а хората ще помагат на нуждаещите се. Всеки би могъл да направи добро, стига само да желае това. Ако започнеш да правиш добро, ще повярваш в него. Бъдете добри хора и помагайте на другите!“

Радост на децата от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи – Пазарджик доставили четвъртокласниците от НУ „Отец Паисий”. С помощта на родителите си са събрали средства за закупуване на хранителни продукти, дрехи и санитарни принадлежности.

„Изработихме коледни картички, събрахме много играчки и аксесоари, поясняват четвъртокласниците. Коледа е за всички. Ние помагаме, стараем се да даряваме надежда!”

Доволни от присъственото обучение и от това, че са заедно, четвъртокласниците решили  да зарадват тези, които се грижат за хората в условията на пандемия. Купили лакомства, питки и изработили картички с послания за лекарите и сестрите от МБАЛ „Здраве“. Всички картички и плакати са закачени по коридорите на болницата.

„Когато чуя от учениците ми: „Госпожо, време е за добри дела”, наистина мисля, че съм успяла в усилията си те да бъдат добри хора!” – подчертава Елена Бишурова.

Класът победител получи плакет, грамота, шапки с логото на комисията и табло „Клас от добротворци”. Грамоти за участие и табла „Клас от добротворци” получиха и всички участници в конкурса „Клас на месеца”. На таблата децата ще вписват добрите си дела  и ще ги илюстрират със снимки.

В края на учебната година МКБППМН към Община Пазарджик ще връчи голямата награда на конкурса – 1000 лева и ще излъчи „Клас на годината”. А таблата „Клас от добротворци” ще бъдат подредени в изложба на видно място в града.