За поредна година РБ“ Н. Фурнаджиев“ посрещна лятото в парк – остров “ Свобода“ с лятна читалня, а Регионален исторически музей – Пазарджик пък проведе ежегодната си програма за занимания с деца „Лято с музея“, в която специалисти разказват приказки и учат децата как да изработват картини от семена, кукли и цветя от царевична шума.

След неактивната 2020-та година в началото на първия летен месец Пазарджик стана Бириманджаро.

Снощи: Як купон на „Бириманджаро“, тази вечер и утре продължава

Парк ”Стадиона” се превърна в най-готиното място за забавления с вечерни рок концерти, крафт бира и вкусни изкушения. През юни певицата Нина Николина проведе дует с парния локомотив на единствената теснолинейка. Мотото, под което се проведе акапелният концерт на влакчето между Септември и Велинград беше „Песента на теснолинейката“.

Транспортна фирма „ХебърБус“ предостави 13-тонен автобус на „Силните мъже” на България, които отново мериха сили в парк – остров „Свобода” в подкрепа на 23-годишния Дани от Пазарджик. Пещерското риболовно сдружение „За Стара река“ организира почистване на крайбрежието на язовир Батак и зарибяване на едноименната река от Батак до Пещера. Средствата за 20 000 рибки бяха осигурени от „Биовет“АД – гр. Пещера.

За осма поредна година в Пазарджик се състоя Международния турнир по художествена гимнастика „Диляна Прима“, а грациите Дара Стоянова и Цветейоана Пейчева бяха избрани в основния състав на националния отбор за девойки индивидуално.

Добрата новина: Дара Стоянова вече е част от Националния отбор по художествена гимнастика

Основната цел за момичетата е подготовка и участие за Световно първенство през 2023-та година. Страхотно представяне записаха каратеките на СК „Тонус-спорт“, които спечелиха 15 медала в Национална Купа Габрово по Шотокан Карате До. Отлично представяне направиха през месеца и плувците на СК “Шампион“ в първото издание на Международния турнир по плуване “Пловдив“. 11 медала и шампионски пояс спечелиха и кикбоксьорите на Спартак Пазарджик, а над сто деца от всички детски градини в областния град участваха в състезанието по надбягване „Бягащи крачета“ в парк – остров „Свобода“ в Пазарджик.

Над 100 деца се включиха в състезанието „Бягащи крачета“ в Пазарджик

През първия летен месец стана ясно, че четири наши училища ще изпратят деца на лятна почивка по Националната програма „Отново заедно“, която осигури шестдневни безплатни ваканции на ученици от I до XI клас с основен акцент върху социализацията на децата. В същото време тя имаше за цел да подпомогне различни сфери и елементи по веригата на туристическата услуга – от туроператори и хотелиери до музеи, екскурзоводи и други участници в сектора.

На чаено парти в Бяга отбелязаха деня на билкобера

В Бяга отбелязаха деня на билкобера с чаено парти, а 80 деца с пъстри хвърчила участваха в празник на крепостта „Перистера“. Античната и средновековна крепост стана домакин за втора поредна година и на проекта „Кръстопът на минало и съвремие“. По повод 50-годишния юбилей на Младежки дом – Пазарджик любимите изпълнители на Vocal Academy осъществиха годишен концерт. През юни, в края на учебната година образователния министър Николай Денков откри модерен STEM център в ПГ „Иван Сергеевич Аксаков“ в Пазарджик, чиято основна цел е ученето да става чрез преживяване и правене. На ученето се даде възможност да наблегнат и близо 100 лишени от свобода, след като в пазарджишкия затвор бе открит нов обучителен център. Центърът включва осем класни стаи, физкултурен салон, компютърен кабинет, работилници за трудови и квалификационни дейности, а с разкриването му се цели подпомагане на социалната дейност при подготовката на лишените от свобода в процеса на адаптиране и включването им в обществото след тяхното освобождаване.

Тодор Попов: След ремонта ще имаме около 2500 седящи места в тази част на стадиона

Същия месец започна и втората част от ремонта на централната трибуна на стадион „Георги Бенковски“ в Пазарджик и добавянето на още 1 512 седалки, и ремонта на двете странични трибуни, където ще има около 2 500 седящи места след ремонта. В областния център започна и изграждането на Център за работа с деца на улицата и Приют за лица по програма „Региони в растеж“, а в основно училище „Проф. Иван Батаклиев” бе открита нова детска площадка по безопасност на движението. Инициативата бе в рамките на провежданата акция на Пътна полиция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Първият и все още единствен в страната “Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания” отбеляза своя десети рожден ден. Онкоцентърът бе отворен през 2011 г. от пазарджиклийката Мария Чергарова със съдействието на местната и държавната власт и подкрепата на проф. Стайко Спиридонов и до днес е място, където намират помощ и подкрепа десетки жени застигнати от тежката диагноза.

Албена Кузманова встъпи в длъжност като административен ръководител на Окръжна прокуратура – Пазарджик

Албена Кузманова оглави Окръжна прокуратура, а китайският посланик у нас Н. Пр. Дун Сяодзюн и съпругата му, заедно с други представители на Посолството у нас се озоваха в лавандуловите полета край Паталеница.

В спокойна обстановка и обществен ред се проведоха частичните избори в кметство Памидово, община Лесичово. Причината за провеждането на изборите стана кончината на предишния кмет Стефан Хрисчев. Започна регистрацията на партииите и обявяване на листите за вторите за годината предсрочни парламентарни избори.