В началото на жаркия летен месец юли стартира общинската образователна програма „Лято в зоологическата градина“. Тя е насочена към децата от подготвителните групи на детски градини в Пазарджик и дава възможност на малчуганите да запознаят с близо 40-те вида животни, населяващи зоопарка в остров „Свобода“ и да ги заобичат.

На 17 юли: В крепостта Перистера се събират римски легионери и варварски племена

В Пещера организираха пътуване през времето с възстановка на живота по нашите земи в епохата на късната античност, а ученици от Театралното студио към гимназията по химични и хранителни технологии  се включиха с авторска пиеса в надпреварата в IX международен фестивал на изкуствата „Морско конче“ – Обзор 2021.

 

В Брацигово завърши успешно рекултивацията на сметището, цената на тока тръгна нагоре, а заради лоша реколта (поне така обявиха браншовиците!) олиото поскъпна с 50 на сто. Дали от жегата или поради друга причина, но 66-годишна жена успя да „паркира“ автомобила си в едно от пешеходните мостчета над Паша арк в Пазарджик. Най-топлия месец в годината беше белязан и от десетки пожари.

През юли отново се явихме на предсрочни парламентарни избори и избрахме нови 240 депутати, а парламентарната рулетка за излъчване на редовно правителство се завъртя отново.

ГЕРБ ще има три мандата в бъдещия парламент, „Има такъв народ“ и БСП по два, ДПС и ДБ по един

Междувременно фирмата собственик нa нaй-гoлямaтa вepигa бoлници в Бългapия „Бyлфapмa“ пpидoби eдин oт дилъpитe нa aвтoмoбилния пpoизвoдитeл Nіѕѕаn в Бългapия, служебното правителство спря проекта за строежа на Западния околовръстен път, а Делта вариантът на коронавируса беше регистриран и на територията на нашата страна.

Камен Радев оглави Районното управление на МВР в Пещера

Рокадите на служебния вътрешен министър продължиха и през юли с назначаването на нови началници на районните управления Полиция в Пещера и Велинград. 39-годишният главен инспектор Стоян Кюпов пое управлението в курорта, а в Пещера за началник на РУП бе назначен 48-годишният главен инспектор Камен Радев. В същото време дългогодишният директор на РЗИ – Пазарджик – д-р Фани Петрова излезе в заслужена пенсия, а досегашният ѝ заместник д-р Хюля Шериф пое поста на здравната институция.

56 деца доброволци от ДПУ бяха на обучителен лагер край Юндола

През месец юли се проведе обучителен лагер в района на велинградското село Юндола, като част от реализиране на дейностите по Национална превантивна програма „Детско полицейско управление“. В него взеха участие 56 ученици-доброволци от Детско полицейско управление при ОДМВР- Пазарджик от Пазарджик, Белово, Пещера, Панагюрище и Велинград, а младите доброволци придобиха знания и умения за ориентиране в природна среда, тактики за ходене при дълги разстояния, при планински преходи, начини за построяване на заслони от налични материали, сглобяване и разглобяване на палатки.

Синитово скочи на протест срещу решение на Административен съд за референдума

Жителите на Синитево скочиха на протест срещу решение на Административния съд за референдума, касаещо изграждането на площадка за третиране на неопасни производствени отпадъци и изграждане на кариера за добив на мрамори в землището на селото. Арт семейството и творчески тандем Маргарита Иванова и Спас Киричев представиха своите творчески търсения през последните десет години в експозиция, подредена в емблематичната галерия на ул. „Шипка“6 в столицата. В Пазарджик пък бе открит паметник на именития български художник Никола Манев. Монументът е дело на скулптора проф. Георги Чапкънов и е изграден със спомоществователството на инж. Емил Йончев, по инициатива на приятеля и интелектуален сподвижник на художника адв. Хари Харалампиев.

Никола Манев вече ще ни посреща на малкото площадче до галерия „Георги Машев“

През юли 22-годишният пазарджишки пианист Емануил Иванов изнесе концерт в Античния театър в Пловдив в „Нощ на Гершуин“, част от фестивала Opera Open, а представители на пазарджишкия клуб на хората с увреждания завоюваха злато и сребро на държавно първенство.

Пазарджиклия изведе България до олимпийска титла по шахмат. Гросмайсторът Николай Нинов постигна изключителен триумф на протичащия повече от 5 години финал на 19-та Олимпиада по кореспондентен шах на ICCF. Друг пазарджиклия – алпинистът Христо Макрелов пък направи опит да покори втория по височина връх в планината Памир – Абу Али ибн Сина, по-известен като връх Ленин. БДЖ и Гражданското сдружение „За теснолинейката” организираха пътуване със специалнa композиция по повод навършването на 95 години от потеглянето на първия влак по теснопътната жп линия Септември – Добринище.

Загиналата Мони е второто дете – жертва на пътя в Братаница

Юли беше белязан от черна серия с много загуби, сред които смъртта в нелеп инцидент на виден съдия от Пазарджик, нароченото за самоубийство на 31- годишен военен полицай, смъртта на 25-годишен мъж от Семчиново в язовир Голям Беглик и на вокалиста на „Юрая Хийп“ Джон Лоутън. На пешеходна пътека в пазарджишкото село Братаница едно дете остана завинаги на 4 годинки. Десетки хора не успяха да се преборят с усложненията от коронавирусната инфекция.