Август започна с невиждани от години жеги. Живакът в термометрите дни наред достигаше до 42 градуса, а през нощите не спадаше под 30. В горещините огнеборците гасиха десетки пожари. Изгоря цех за пелети в Ракитово. Пожар овъгли над 100 овце, кози, крави и телета във Велинград. Пламна гората край Горно Вършило, пожарът обхвана над 60 декара горски масив, а във велинградското село Кръстава пожар на плевня се прехвърли в съседните къщи, в резултат на което бяха изпепелени селскостопански постройки и животни, а няколко семейства останаха без покрив.

Помогни ако можеш: Община Велинград разкри дарителска сметка за хората от Кръстава

Отделението по лъчелечение в „Уни Хоспитал“ отбеляза 5 години от официалното си откриване. В Пазарджик беше открит нов паметник на освободителя на града ни – ген. Николай Брок. Монументът, разположен в началото на бул. „Стефан Стамболов“ е проектиран от арх. Николай Младенов, а барелефът е дело на известния скулптор Спас Киричев. Средствата за  изграждането на паметника бяха дарени от инж. Георги Делчев.

Дядо Николай освети новия паметник на ген. Брок в Пазарджик, руската посланичка го откри

Пазарджиклийката Гергана Павлова финишира втора на завършилата Световна купа по бадминтон за младежи и девойки, чийто домакин бе Пазарджик в първите дни на август. Боян Велев и Атанас Бобев спечелиха състезанието по дебати Пазарджик Open 2021. Даниел Попов и Ангел Башкехайов пък спечелиха сръбското рали Борско-Браничевски. Победа, записана по категоричен начин, след като бяха най-бързия екипаж във всички 12 етапа.

Над сто юноши и девойки взеха участие в Държавния турнир по тенис, част от календара на Българската Федерация по Тенис, което се проведе на кортовете на ТК „Фаворит“. Регионалният исторически музей – Пазарджик спечели два проекта – за теренни археологически проучвания и консервация за Селищна могила „Юнаците“ и за ремонт и обновление на зала „Археология“ в музея.

Коронавирусът отложи събора на Юндола

Настъпването на делта варианта продължи. Пазарджик влезе в червената зона по заболеваемост. Коронавирусът отложи съборите в Юндола, Нова махала и фолклорния фестивал в Драгиново. В същото време във Велинград в продължение на три дни се проведе ARTE Feastival с музикална програма, комедийни стенд-ъп спектакли, демонстрации на звездни шеф готвачи на живо, приключенски парк, арт зона и пазар на био производители.

В Народното събрание новоизбраните 240 депутати сътворяваха ден след ден истинска трагикомедия, а служебният министър Бойко Рашков във втори рунд уволни дисциплинарно ексшефа на ОДМВР – Пазарджик и действащ до момента директор на Областната дирекция на МВР Пловдив Йордан Рогачев.

Африканска чума по свинете е констатирана в Априлци, ето какво следва

В свинекомплекса в Априлци констатираха огнище на африканска чума по свинете, поради което ОДБХ Пазарджик организира принудителното умъртвяване и обезвреждане на всички заразени и контактни свине. В засегнатия свинекомплекс се отглеждаха над 13 000 животни от различни възрастови категории. Малко по-късно, във фамилна ферма в с. Сбор, попадаща в 3-километровата предпазна зона около първото обявено огнище бяха открити и в последствие умъртвени още болни от АЧС животни. Миннодобивната компания „Асарел – Медет“ получи браншовата награда за иновации, а в Пазарджик собствениците на „Захарната къща“ монтираха в парка пред Минералната баня 25 къщички за птички, както и множество закачливи надписи.  Пазарджиклията Нешо Пелтеков изкачи най-високия връх в Европа и посвети катеренето си на Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Пазарджик.

Херо Мустафа пристигна с министър Панайотов в Црънча

Министърът на отбраната Георги Панайотов, посланикът на САЩ Нейно превъзходителство Херо Мустафа и областният управител Иван Васев наблюдаваха демонстрации на способности на участниците в съвместната българо-американска подготовка JCET в учебния център в Црънча. Военнослужещите представиха своите умения при инфилтрация по способа „скок от малка височина с незабавно разтваряне на парашута“, инфилтрация на снайперски тим по алпийски способ за заемане на огнева позиция, директни действия за обезвреждане на терористи и др.

Мълния уби футболист по време на приятелски мач между отборите на Лесичово и Черногорово.

41-годишният треньор, футболист остана завинаги на футболния терен.