През октомври обявиха водачите на листи за предстоящия трети вот за годината. Общо 27 партии и коалиции регистрираха листи за участие в избора две в едно – за президент и за парламент в 13 МИР – Пазарджик. Заваляха сигнали за фалшиви сертификати.

„Дойче веле“: От 300 до 600 лв. за фалшив сертификат за ваксинация

Областта ни отбеляза нов черен рекорд по заразени с коронавирус. В Септември и в Панагюрище бяха разкрити ковид зони, където пациентите получиха възможност за клинични прегледи, лабораторни изследвания, рентгенови снимки, както и да им бъдат предписани лекарства за домашно лечение. Министерството на здравеопазването стартира информационна кампания с цел насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19 и в същото време започна да обмисля различни варианти за затягане на мерките. 

Една от тях бе влизането навсякъде да се осъществява само след предоставянето на зелен сертификат.  Публикуван бе списък на лечебните заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории, които могат да извършват бързи антигенни тестове. В Костандово организираха кампания в помощ на двете невръстни братчета, които останаха сираци, след като родителите им издъхнаха след усложнения от Ковид-19 в болнично заведение.

Шестият национален конкурс за млади поети на името на родения в Пазарджик поет ,„Димитър Бояджиев” 2021 г. остана без победител. Регионалната колегия на БЛС в Пазарджик обаче отличи четирима млади медици като най-добрите лекари, по случай професионалния им празник. “Лекар на годината 2021 г.” стана специалистът по ушно-носно-гърлени болести д-р Атанас Пенчев. За седма поредна година представители на различни спортни и туристически дружества изкачиха сградата на Община Пазарджик, а трупата на ДКТ „Константин Величков“ започна репетиции на най-новото заглавие в афиша на театъра – пиесата „Януари“ от  Йордан Радичков.

„Биовет“ АД дари многоетажни легла за ДГ „Иглика“ в Пещера, Общината помогна за ремонта

„Биовет“ АД дари 10 многоетажни легла на ДГ “Иглика“ в Пещера, след като директорът на детската градина се обърна към ръководството на предприятието с молба за съдействие. С новите легла, които се ползват от общо 40 деца, се осигурява необходимата база за всички деца от подготвителната група. Четвърти национален протест на пътните строители пред Министерски съвет, заради неразплатени средства за свършена от тях работа, блокира столицата с 3 000 души и тежка механизация от около 100 пътни превозни средства. Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев“ представи онлайн услугата „Попитай библиотекаря”, а националното турне на Стойчо Керев за представяне на книгата му „Измамна реалност“ спря и в Пазарджик. След пожар пет семейства от село Биркова останаха без дом. Община Велинград обяви дарителска кампания за набиране на средства в помощ на пострадалите, а само жителите на село Кръстава събраха над седем хиляди и двеста лева за тях.

Кръстава събра пари за пострадалите в Биркова

В Пазарджик започна основен ремонт на спортна зала „Хебър”, а междувременно състезателите на Спортен клуб по Кикбокс Спартак Пазарджик завоюваха на Държавното първенство по Кикбокс две шампионски титли и общо 11 медала. В знак на признателност ръководството на ЮЦДП – Смолян взе решение да мотивира финансово горските служители, включили се активно в гасенето на множеството пожари през лятото на 2021 година. Над 350 най-активни служители, посочени от Директорите на териториалните поделения на ЮЦДП – гр. Смолян получиха добавка към месечното си възнаграждение, в размер до 600 лв. на човек, а в село Добровница бе монтирана поредната детска площадка на стойност близо 15 хиляди лева. В Пещера стартира проект „Патронажна грижа +”, освен това на възлови места в родопския град до пластмасовите контейнери за битови отпадъци сложиха 35 кофи за пепел, а на Атолука падна първият сняг.

Общинската епизоотична комисия прие оздравителен план за ограничаване и ликвидиране на заболяването „Туберкулоза” по говедата, в животновъдни обекти, находящи се в пазарджишкото село Овчеполци и в Пазарджик. Мъжете и жените от двата Лайънс клуба в Пазарджик обединиха усилията си с регионалната структура на БЧК и  се включиха солидарно в битката с недохранването и бедността. В продължение на 1 месец 10 социално слаби лица получиха топла храна и хранителни продукти. Въпреки усложнената пандемична обстановка, при спазване на всички противоепидемични мерки, за 20-та поредна година Пазарджик се включи в Световния месец за борба с рака на гърдата. Близо сто човека се включиха в доброволната кръводарителска акция на „Асарел-Медет“, в партньорство с Районния център по трансфузионна хематология – Пловдив. През октомври стана ясно, че за период от две години милиони левове са източени за фиктивни почивки на ученици, а 8 сирийски граждани от Центъра за настаняване на бежанци в Харманли групово получиха адресна регистрация в Брацигово.

Министър Минеков дойде в Пазарджик за Годишната изложба на представителството на СБХ

Представителството на СБХ гр. Пазарджик откри своята 60-та годишна изложба, а Световната купа по мажоретен спорт пристигна в Пазарджик. В същото време ВК Хебър донесе Суперкупата на България у дома, победихме Нефтохимик с 3:1. Победният поход на тигрите продължи и в Шампионската лига, където отстраниха Guaguas Las Palmas, след инфарктна загуба седмица по-рано в Испания. Състезателката на „Бадминтон-скуош клуб Пазарджик“ Гергана Павлова завоюва бронзов медал на Открития шампионат на Кипър за мъже и жени в Никозия. Осем медала спечели Клубът по спортни танци „Импулс 2008″ Пазарджик“ на Купа Стара Загора и Национален турнир по спортни танци Стара Загора 2021.

Два златни, три сребърни и два бронзови медала спечелиха пък на старта на новия сезон младите състезатели от спортен клуб „Пентатлон“ (Пазарджик). За поредна година Община Пазарджик се включи в инициативата – Месец на интензивното ходене, като този път в „Предизвикателството 3 000 крачки всички заедно“ се включиха стотици деца. При оспорвана конкурения младите надежди на СК „Кодокан“ и Спортното училище успяха да постигнат отлични резултати и заслужено се окичиха с медалите на Държавното първенство по самбо, а двойно повече – 124 ученици участваха във второто издание на конкурса за литература, изобразително изкуство и фотография „Пещерските будители 2021“, организиран от „Биовет“ АД.

МБАЛ „Уни Хоспитал“ бе успешно акредитирана от Global Healthcare Accreditation

Болница „Уни Хоспитал“ стана единствената многопрофилна болница в България със сертификат за акредитация от Глобалната здравна акредитационна организация (GHA), с което се потвърди високото качество на услуги за пациентите, които предприемат пътуване с цел профилактика и лечение. ОбС – Пазарджик реши, че местният референдум в Синитево, относно изграждане на площадка за третиране на неопасни производствени отпадъци ще се състои на 19 декември. Пазарджишкият поет Борислав Петров и поетът, писател и публицист Борислав Геронтиев станаха тазгодишните носителите на Наградата за литература на името на Иван Динков, която е учредена и се присъжда от Община Пазарджик. През октомври пет награди получиха четири възпитанички на школата по изобразително изкуство на Светозара и Марин Кузеви и стана ясно, че четири училища в нашата област ще получат финансиране по ОП“Региони в растеж“ за оборудване на спортни площадки и физкултурни салони.