Атанас сподели, че за първи път хваща кръста и е много щастлив. Той си пожела преди всичко здраве. На своите съграждане изпрати сърдечните си поздрави и пожелания за здрава, успешна и ползотворна година. Като първо свое усещане след излизането от водите на езерото сподели, че е почувствал студ, но и прилив на енергия. За себе си Атанас сподели, че работи в пещерска фирма и все още не е семеен.

Освен него още петима мераклии скочиха да извадят кръста от водата в езерото в парк Централен. Традицията гласи, че който го хване, бива честит и здрав през цялата година. Преди това свещениците от всички храмове в Пещера отслужиха тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Традиционно десетки жители и гости на града се събраха, за да видят ритуала по изваждането на Богоявленския кръст. Тук бяха и кметът на Общината Йордан Младенов, председателя на местния парламент д-р Николай Пенев, зам.-кметовете и секретаря на местната администрация.

“ „Богоявление“ произлиза от думата „явяване“ /от гръцки „епифания“/, която била заменена с по-уточняващата – „теофания“ – „Богоявление“. Днес празникът е наричан още Кръщение Господне и Йордановден“, уточни отец Любомир. Той пожела на присъстващите здраве, благочестие и добруване. След което бял гълъб полетя в синьото небе а кръста бе хвърлен в езерото.

След празничния ритуал, Литийното шествие се отправи към сградата на Общинска администрация. За здраве и берекет беше осветен Кметския кабинет, служителите в администрацията бяха поръсени със светена вода. Йордан Младенов посрещна Атанас Тончев за да му пожелае още дълги години да е късметлия и успешен в живота. Той добави, че се радва на младостта в Пещера и заяви, че целият му екип ще продължи да надгражда стореното за да може младите хора да се чувстват комфортно и удобно в Пещера. „Кръстът е символ на нов живот и вяра и с този ритуал се утвърждава надеждата за по-добро бъдеще.“, каза Атанас и благодари на градоначалника за опазването на традициите в града.

Кандидатите да уловят причастието на Йордановден през 2021 година бяха деветима. Тогава кръста извади Васил Гюрджеклиев. Костадин Тахов извади кръста през 2020 година.

Според библейския разказ на Богоявление, или Йордановден, при Йоан Кръстител на реката Йордан, дошъл Исус. Има предание, че свети Йоан Кръстител потапял до шията всеки човек, когото кръщавал и го държал така, докато не изповядал всичките си грехове.

Когато видял Исус, Йоан Кръстител веднага се поклонил и казал, че той трябва да се кръсти при него. Но Исус влязъл във водите на река Йордан и тогава над него се отворили небесата, отгоре блеснала светлина, подобно на мълния, и духът божий във вид на гълъб слязъл върху кръщаващия се Господ. Чул се глас, който казал: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“.