Снимки: Илияна Димитрова

Ритуалът „Къпанки“ бе изпълнен днес за пореден път в Белово, с него се отдава почит на бабите и акушерките, като по нов стил в днешния ден се отбелязва и Бабинден.

Празникът е езически и се е запазил по време на Възраждането. По време на комунистическия режим отбелязването му е било забранено, но въпреки това смелчаци всяка година се хвърляха в ледените води на Яденица под звуците на църковната камбана. Местните споделят, че дори свалянето на църковната камбана от комунистите и политическите гонения на изпълняващите ритуала не са отказали хората от празнуването на днешния ден, та камо ли пандемията и страха от глоби.

На други места в страната обичаят на днешния ден е майките да водят децата си при бабата, докато навършат три годинки, за да ги благослови. Бабата има и друга важна обредна роля за майката и детето. Още след като завърши раждането тя напълва стомна с вода, потапя в нея китка босилек и я отнася в черквата. Свещеникът освещава водата и благославя бабата. После тя връща „молитвената вода“ при родилката, която си мие лицето и сипва по малко в коритото на детето при всяко къпане до 40-ия му ден – периодът за пречистване след раждането. По стар стил празникът е на 21 януари.