Започна изпълнението на културния календар на Община Брацигово за 2022 година. След спазване на богоявленския ритуал на 6 януари, общественици, читалищни деятели и граждани поставиха днес цветя пред паметника на руските войни в града.

Поводът е 144-тата годишнина от посрещането на пехотинците от четвърта рота на Трети литовски лебгвардейски полк с командир майор Карпев, под командването на подпоручик Панин, състояло се в мразовитото утро на 9 януари 1878 година в местността Банището.

Брацигово никога не е имало компактно турско население, не е било превземано и не е имало нужда да бъде освобождавано, но винаги е участвало и било съпричастно към борбата за национално освобождение. За Руско-турската освободителна война градът ни дава 13 опълченци, хора с доблест и хъс за саможертва. Истински войни за свобода и независимост.

Русите идват в селището по покана на брациговски активисти-родолюбци, които успяват да организират цялото население – млади и стари, здрави и болни, бедни и богати да отдадат почит на братята освободители. С хляб и сол, с радостни викове и поклон, местното население приветства солдатите, на чиито щикове се ражда българската свобода.