Журналистът от Велинград Георги Пеев спечели 2000 лв. от играта „Стани богат“, той бе участник в тазвечерното издание на телевизионната игра водена от актьора Михаил Билалов. В хода на играта Георги разказа и личната си история, тъй като по волята на съдбата той има два трансплантирани органа – бъбрек и сърце. Това не го спира и той продължава да бъде оптимист по отношение на бъдещето си.

Ето каква е историята на Георги Пеев разказана от него.

„Около 3-4 месеца след прекарана лятна вирусна инфекция, която продължи 2-3 дни с висока температура, бъбреците ми отказаха да функционират. Спешно тръгнах на хемодиализа. Това се случи 2011 г. След точно една година, през октомври 2012 г., влязох в болница за бъбречна трансплантация. За щастие проведените изследвания показаха, че майка ми може да ми бъде донор и да ми дари бъбрек. Точно преди операцията обаче се установи, че имам проблем със сърцето. Тръгнах да го решавам, защото не можеше да се направи бъбречна трансплантация, без да се реши този проблем.

Оказа се, че вследствие на онова „безобидно“ вирусно заболяване съм получил и вирусна дилатативна кардиомиопатия, която е увредила сърцето ми. Единственото спасение беше сърдечна трансплантация и за огромен мой късмет на 24 август 2013 г., около 9-10 месеца, след като бях записан в листата на чакащи, се намери подходящият донор. Бях трансплантиран в УМБАЛ „Св. Екатерина“, а година и половина по-късно, през февруари 2015 г., майка ми ми стана донор и ми дари бъбрек. Така станах единственият в България, който има втора трансплантация след трансплантация на сърце. Такива случаи няма и в Европа. Поне преди нямаше. Проверявали сме. Така започна всичко…

Бях много деен човек. Като по-млад много съм спортувал, тичал, плувал. Всъщност, след трансплантациите, плуването, а по-късно и бягането, движението ме върнаха в буквалния смисъл към живота, защото много трудно се възстановявах. Бях много отслабнал. Започнах да ходя по състезания за трансплантирани и се справям много добре. За последните 4-5 години съм три пъти европейски и шест пъти вицеевропейски шампион по плуване за хора с трансплантирани органи. Това е голямо постижение не само за мен като лично преживяване, но е мотивиращо и за много хора, които чакат трансплантации или са вече трансплантирани, но нещата не им вървят добре.

Не само моето участие, но и участието на други трансплантирани пациенти в подобни прояви е изключително важно. По този начин ние наистина демонстрираме огромното значение, смисъла на донорството и как хората могат да бъдат активни след това. Общото възприятие, като се чуе за трансплантиран със сърце, е да се мисли за един много болен човек. Аз лично, с моя пример, правя и продължа да правя всичко възможно да променя това мислене на колкото може повече хора.“